Werelderfgoedcomité Unesco voegt 29 sites toe aan Werelderfgoedlijst

Werelderfgoedcomité Unesco voegt 29 sites toe aan Werelderfgoedlijst

Unesco's Werelderfgoedcomité heeft dit jaar 29 erfgoedsites ingeschreven op de Werelderfgoedlijst: 24 van culturele aard, 4 natuurlijke sites en 1 met een gemengd karakter. Van 1 site werden de grenzen aangepast. De lijst bevat nu 1121 werelderfgoedsites in 167 landen. 

Het Werelderfgoedcomité vergaderde dit jaar in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe waar het onder meer 36 nominaties onder de loep nam en van 166 werelderfgoedsites beoordeelde hoe goed die erfgoederen ervoor staan. 

Ook behandelde het Comité de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar. Op deze ‘Gevarenlijst’ staan werelderfgoedsites die acuut of potentieel in gevaar zijn. Dreigingen zijn bijvoorbeeld natuurrampen, oorlog, infrastructurele projecten, verwaarlozing of vervuiling. Het comité schreef een site uit Mexico bij op deze lijst: de Eilanden en het beschermde gebied van de Golf van Californië. Twee sites werden ervan afgehaald: de Salpeterfabrieken van Humberstone en Santa Laura in Chili en de Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem (Palestina).

De nieuwe culturele sites zijn:

De nieuwe natuurlijke sites zijn:

De nieuwe werelderfgoedsite met een gemengd karakter is:

Meer informatie en fotoseries over de nieuwe inschrijvingen kunt u bekijken op Unesco's internationale website over werelderfgoed.

Loading...