Jodrell Bank Observatorium

Jodrell Bank Observatorium

De Lovell Telescoop in het Jodrell Bank Observatorium. (© Anthony Holloway | whc.unesco.org/en/documents/167064)
De Mark II en Lovell telescopen in het Jodrell Bank Observatorium. (© Anthony Holloway | whc.unesco.org/en/documents/167065)
De Green en Mark II telescopen in het Jodrell Bank Observatorium. (© Anthony Holloway | whc.unesco.org/en/documents/167067)
De Green en Mark II telescopen in het Jodrell Bank Observatorium. (© Anthony Holloway | whc.unesco.org/en/documents/167068)

Jodrell Bank, gelegen in een landelijk gebied in Noordwest-Engeland dat vrij is van radio-interferentie, is een van 's werelds leidende sterrenwachten. Toen het observatorium in gebruik werd genomen in 1945, deed men er onderzoek naar kosmische straling met behulp van radarecho's. Het observatorium, dat nog steeds in bedrijf is, omvat verschillende radiotelescopen en werkgebouwen, waaronder technische schuren en het controlegebouw. Jodrell Bank heeft aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van de kennis over meteoren en de maan, de ontdekking van quasars, quantumoptica en het kunnen volgen van ruimtevaartuigen. Dit uitzonderlijke technologische ensemble illustreert de overgang van traditionele optische astronomie naar radioastronomie (jaren 1940 tot 1960), wat leidde tot radicale veranderingen in het begrip van het universum.

Meer informatie op de internationale site van Unesco
Verenigd Koninkrijk

53.2339167, -2.3038611111111