Enerverend jongerenevent over klimaat en Unesco Werelderfgoed

Enerverend jongerenevent over klimaat en Unesco Werelderfgoed

Op 28 september heeft in NEMO De Studio een uitverkochte inspiratiebijeenkomst plaatsgevonden voor jongeren, met als thema Werelderfgoed en Klimaat. Ongeveer 120 jongeren kwamen af op een avond vol sprekers en debat.

De Unesco Jongerencommissie organiseerde het event samen met de Stichting Werelderfgoed en de Nederlandse Unesco Commissie. Voorafgaand aan de avond kon het publiek de tentoonstelling Energy Junkies bekijken, over de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Spoken Word-artiest Zaïre Krieger gaf een bevlogen performance tijdens het event Werelderfgoed en Klimaat. (Foto: Bertel Kolthof © Stichting Werelderfgoed Nederland)

Kiki Boreel, model en Klimaatambassadeur van de Toekomst, modereerde de avond. Als eerste kwam Ginger Weerheim aan bod van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Ze vertelde over de veranderende filosofie van het bureau, dat zich steeds meer op duurzaam toerisme richt. Ook probeert het NBTC meer spreiding te brengen in bezoeken aan Werelderfgoedsites en andere bijzondere plekken in ons land.

Daarna sprak Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus, onderdeel van De Stelling van Amsterdam en daarmee van werelderfgoedsite Hollandse Waterlinies. Pampus wil zelfvoorzienend zijn, net als toen het eiland werd aangelegd in het jaar 1887. Voor deze grote transitie bouwt men bijvoorbeeld weer een molen op het eiland.

Spoken word-artiest Zaïre Krieger gaf hierna een bevlogen performance over het klimaat, een thema dat haar duidelijk aan het hart gaat.

Weerheim en Nouhuys namen ook deel aan het panelgesprek dat volgde. Daaraan namen ook Emmeline van der Leen (oud-lid van de Jongerencommissie, nu in het bestuur van de Jonge Klimaatbeweging) en Annemieke Visser (Tienskip) deel. Beiden houden zich vooral bezig met jongerenparticipatie. De centrale vraag was dan ook: wat kunnen jongeren doen als het gaat om klimaat en het beschermen van Werelderfgoed? Zoek gelijkgestemden op, begin klein, en trek de stoute schoenen aan, was het advies. Heel vaak zijn bestuurders juist op zoek naar de stem van jongeren.

Image

De Unesco Jongerencommissie sloot de avond af met het presenteren van een handreiking om zelf stappen te zetten voor een beter klimaat. In hun presentatie lichtte Fenna Albrecht en Daniël Kunenborg enkele tips uit. Bijv. Tip 6: de Trage Tochten langs Werelderfgoed, met daarbij ook een route langs de gloednieuwe werelderfgoedsite het Eise Eisinga Planetarium.

Image
Daniël Kunenborg presenteert een handreiking met tips voor duurzaam toerisme. (Foto: Bertel Kolthof © Stichting Werelderfgoed Nederland)
Loading...