Krzemionki, prehistorische mijnstreek voor gestreept vuursteen

Krzemionki, prehistorische mijnstreek voor gestreept vuursteen

Krzemionki Opatowskie Mijngebied. (© Krzysztof Pêczalski / Historisch en Archeologisch Museum in Ostrowiec Świętokrzyski | whc.unesco.org/en/documents/172379)
Krzemionki Opatowskie Mijn. (© Krzysztof Pêczalski / Historisch en Archeologisch Museum in Ostrowiec Świętokrzyski | whc.unesco.org/en/documents/172378)
Krzemionki Opatowskie Mijn. (© Krzysztof Pêczalski / Historisch en Archeologisch Museum in Ostrowiec Świętokrzyski | whc.unesco.org/en/documents/172377)
Krzemionki Opatowskie Mijn. (© Krzysztof Pêczalski / Historisch en Archeologisch Museum in Ostrowiec Świętokrzyski | whc.unesco.org/en/documents/172381)

Krzemionki, gelegen in het berggebied van de Świętokrzyskie, is een ensemble van vier mijnsites, daterend uit het Neolithicum tot de Bronstijd (ongeveer 3900 tot 1600 v.Chr.), gewijd aan de winning en verwerking van gestreept vuursteen, die voornamelijk werd gebruikt voor het maken van bijlen. Met zijn ondergrondse mijnbouwconstructies, vuursteenwerkplaatsen en zo'n 4.000 schachten en putten, beschikt de site over een van de meest uitgebreide prehistorische vuursteenonttrekking- en verwerkingssystemen die tot op heden zijn geïdentificeerd. De site biedt informatie over het leven en werk in prehistorische nederzettingen en getuigt van een uitgestorven culturele traditie. Het is een uitzonderlijke getuigenis van het belang van de prehistorische periode en van de mijnbouw van vuursteen voor de productie van gereedschappen in de menselijke geschiedenis.

Meer informatie op de internationale site van Unesco
Polen
Polen

50.9679722, 21.502305555556