Wetenschap en ethiek

Unesco’s ethiekcommissies Comest (World Commission on the Ethics of Scientific Knowledge and Technology) en IBC (International Bioethics Committee) zwengelden op meerdere momenten het debat aan met goed-beargumenteerde statements over de gevolgen van de coronacrisis.

Gezamenlijk riepen ze in februari op tot een eerlijke verdeling van Covid-19-vaccins wereldwijd. Vaccins moeten als een mondiaal maatschappelijk bezit worden gezien, en niet als enkel bestemd voor de rijkste of meest verbale landen.

De Nederlandse Unesco Commissie steunde deze oproep op haar site en sociale mediakanalen. In mei beargumenteerde voorzitter Kathleen Ferrier in het Radio1-programma Spraakmakers dat vaccins een mensenrecht zijn, zowel vanuit het gezichtspunt van vrije toegang tot gezondheidszorg als vanuit het recht op de vrije toegang tot wetenschappelijke kennis. Dit standpunt was een reactie op de maatschappelijke discussie over het vrijgeven van de patenten op Covid-19-vaccins door enkele landen.

De Commissie kreeg dit jaar een vaste plek in het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek. In de rubriek ‘Berichten van Unesco’ doet de Commissie verslag van het werk van IBC. In 2021 verschenen drie bijdragen.

In juli brachten Comest en IBC een gezamenlijke verklaring uit over het belang van ethische afwegingen bij het gebruik van zogenoemde coronapaspoorten. Unesco Commissielid en Comest-voorzitter Peter-Paul Verbeek schreef hierover een opiniestuk in NRC Handelsblad dat ook als column op de Unesco-website verscheen.

Comest en IBC kwamen in september wederom met een gezamenlijke verklaring. Deze keer over de ethische aspecten van de coronapandemie. Hierin werd aandacht gevraagd voor maatregelen die nodig zijn om de productie en distributie van Covid-19-vaccins en
-behandelingen te vergroten en beter te spreiden, zodat met name de armste landen meer mogelijkheden krijgen hun bevolking te vaccineren.

In november organiseerden Comest en IBC, op initiatief van Verbeek een online estafette van webinars over interculturele filosofie in het kader van World Philosophy Day. De digitale estafette duurde meer dan tien uur en deed alle vijf Unesco-regio’s van de wereld aan. De Commissie verleende financiële steun aan dit evenement. Minister Ingrid van Engelshoven, voormalig minister van OCW, opende de estafette samen met Gabriela Ramos, assistent-directeur-generaal van Unesco, en de voorzitters van IBC en Comest. Thinking Planet, het aansluitende publieksevent bij Nemo Kennislink, moest vanwege de aangescherpte Covid-maatregelen worden uitgesteld.

Loading...