Geoparken en Biosfeergebieden

Op dit moment telt Nederland één geopark en één biosfeergebied. Er zijn diverse andere gebieden die belangstelling hebben voor een van deze Unesco-statussen.

Begin 2021 vond de halfjaarlijkse vergadering van het Nederlands Forum Unesco Global Geoparks plaats. Het Geoparkenforum kreeg een vast katern in het tijdschrift Geo.brief van de beroepsvereniging voor aardwetenschappers, het KNGMG, om verslag te doen van Unesco’s geoparkenprogramma en de (aspirant)-geoparken in Nederland. Geopark de Hondsrug wees een jongerenvertegenwoordiger aan die de komende jaren vergaderingen en bijeenkomsten van het internationale geoparkennetwerk bij zal wonen om de stem van jongeren in te brengen.

Net na de zomer woonden de Commissie en Jongerencommissie een publieksbijeenkomst bij van het jaarprogramma Saeftinghe 2021. Grenspark Saeftinghe is onderdeel van het kandidaat-geopark Schelde-Delta. Vier kunstenaars schetsten een toekomstbeeld van het gebied. De Unesco Commissie verleende patronage aan dit programma. Op 16 december was het slotdebat in Middelburg.

Schelde-Delta werkte toe naar een nominatie in 2021, maar besloot de kandidaatsstelling door te schuiven naar het najaar van 2022. Het Geoparkenforum was nauw betrokken bij deze beslissing. Er bleek meer tijd nodig te zijn om een excellent aanvraagdossier op te tuigen dat recht doet aan het verhaal, de potentie, de ambities en de gedane voorbereidingen van het initiatief.

Ook kandidaat-biosfeergebied Kempen~Broek stelde zijn kandidaatstelling uit met een jaar. Coronaperikelen maakten het moeilijk het vereiste draagvlak en de afstemming met lokale betrokkenen te organiseren, waardoor vertraging ontstond. De Unesco Commissie blijft het gebied begeleiden richting nominatie, in samenwerking met de Vlaamse Commissie. De kandidaatstelling wordt nu verwacht in september 2022.

Kandidaat-biosfeergebied Holwerd-Dokkum organiseerde een symposium over het biosfeerprogramma en de kenmerken van biosfeergebieden. De Commissie leverde enkele sprekers uit het netwerk, faciliteerde een videoboodschap van het Unesco-Secretariaat en gaf een financiële bijdrage voor de organisatie van het symposium. Voorzitter Kathleen Ferrier was een van de sprekers. Het symposium, dat online terug te kijken is, trok meer dan 260 deelnemers.

Commissievoorzitter Ferrier gaf in een webinar een reactie op het adviesrapport van de Commissie Van Vollenhoven over het aanwijzen van nieuwe landschapsparken in Nederland aan de hand van Unesco-werelderfgoedcriteria.

Loading...