Diversiteit en inclusie

In 2018 voerden de zes Rijkscultuurfondsen en de Unesco Commissie gesprekken over inclusiviteit en pluriformiteit. Dat leidde tot een gezamenlijk opiniestuk in NRC en een aantal  publiek gemaakte voornemens en acties.

Sindsdien zijn wereldwijd – maar ook in Nederland – ‘Black Lives Matter’-demonstraties geweest. Om te achterhalen wat de stand van zaken is en hoe het met de diversiteit en inclusie staat, voerde de Commissie met alle fondsen nieuwe gesprekken. Een vervolg hierop, in de vorm van een rondetafel, kon door corona geen doorgang vinden.

Daarnaast startte de Commissie een nieuw discours rond cultuur en erfgoed. In toenemende mate is een discussie gaande hoe in het Koninkrijk om te gaan met het gezamenlijke culturele verleden: met onderwerpen rond koloniale collecties en roofkunst, het slavernijverleden, en het perspectief van collecties en instellingen. Deze discussies sluiten aan bij eerdere discussies rond betwist erfgoed en de meerstemmige samenleving (2017) die de Commissie entameerde.

Onder voorzitterschap van Sybrand van Haersma Buma presenteerde de Commissie Collectie Nederland (CCN) een tussentijds advies. De Nederlandse Unesco Commissie leverde voor dit advies inbreng. Zoals het advies om meer oog te hebben voor het Caribisch deel van het Koninkrijk en in het bijzonder de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, en om naast private collecties ook publieke collecties mee te nemen in het onderzoek. De Unesco Commissie publiceerde een analyse van het tussentijds advies. 

De Commissie nam actief deel aan diverse bijeenkomsten over diversiteit en inclusiviteit, en gaf bijvoorbeeld een gastcollege binnen de masteropleiding ‘Applied Museum and Heritage Studies’ van de Reinwardt Academie en een presentatie over het werk van Unesco tijdens de Icomos-lezing ‘Contested Histories’.  

Samen met oud-Commissielid Yvonne Donders werd op verzoek van het Committee on Cultural Governance van de International Law Association (ILA) een verslag gemaakt over participatie in de governance van cultureel erfgoed in Nederland. ILA deed wereldwijd onderzoek naar de betrokkenheid van burgers en het maatschappelijk middenveld bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie van beleid en wet- en regelgeving op het gebied van cultureel erfgoed.

Loading...