Werelderfgoed

In augustus 2021vond de 44e sessie van het Werelderfgoedcomité van Unesco plaats. Omdat de vergadering in 2020 vanwege corona niet doorging, was de 2021-agenda overvol. Unesco schreef 34 nieuwe sites in op de Werelderfgoedlijst. Daaronder drie inschrijvingen uit Nederland: de Koloniën van Weldadigheid (samen met België), de uitbreiding van werelderfgoedsite de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie (de sites gaan samen verder onder de nieuwe naam Hollandse Waterlinies) en de Neder-Germaanse Limes (samen met Duitsland).

Het Werelderfgoedcomité besloot de werelderfgoedstatus van het historische havengebied van Liverpool (Verenigd Koninkrijk) af te nemen. Deze stap van ‘delisting’ is in de geschiedenis nog maar twee keer eerder voorgekomen. Het Groot Barrièrerif (Australië) en Venetië (Italië) werden niet ingeschreven op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar, zoals de verwachting was, maar kregen wel een waarschuwing. De discussies tussen de 21 landen van het comité waren scherp. Beslissingen werden sterk bepaald door nationale agenda’s. De inschrijving van Kaeng Krachan National Park leidde tot verontwaardigde reacties, ook in de media, vanwege eerder VN-gerelateerde berichten over mensenrechtenschendingen van de inheemse Karen.

Er vonden in 2021 twee capaciteitsopbouwbijeenkomsten plaats voor Nederlandse werelderfgoedsites. De eerste stond in het teken van risico- en crisisbeheersing. De intergouvernementele organisatie ICCROM gaf een presentatie over Disaster Risk Management. Als casus werd de containerramp met de MS Zoë in werelderfgoedsite de Waddenzee behandeld. In een workshop over risicobeheersing, veiligheidszorg en crisiscommunicatie stond de, mede door de Unesco Commissie ontwikkelde, aanpak ‘Crisisbewust handelen in 5 stappen’ centraal.

Een tweede bijeenkomst vond in november plaats en ging over werelderfgoed en de SDG’s. Onder meer werd gekeken naar hoe het beheer van werelderfgoed verbonden is aan de verschillende duurzaamheidsdoelen en was er aandacht voor duurzaam toerisme.

De Unesco Commissie werkte samen met Stichting Werelderfgoed Nederland en de redactie van het TV programma Klokhuis aan een aflevering over Unesco en Werelderfgoed. Een deel van de opnames vond plaats bij Werelderfgoed Kinderdijk. De verwachte uitzending is in 2022.

Samen met de Stichting Werelderfgoed Nederland maakte de Commissie een podcastserie over werelderfgoed. De vierde en laatste aflevering van deze serie verscheen in 2021. De aflevering stond in het teken van Werelderfgoed en energietransitie. De inhoud kwam tot stand met inbreng van de Stelling van Amsterdam en ICOMOS Nederland.

Samen met dr. Ana Pereira Roders gaf de Commissie een presentatie aan het adviescollege ‘Hand aan de Kraan’, om de werelderfgoedstatus van de Waddenzee en de bestaande afspraken over gaswinning uiteen te zetten. In december presenteerde het adviescollege een conceptadvies over gaswinning bij de Waddenzee.

In 2022 bestaat het Unesco Werelderfgoedverdrag 50 jaar. Samen met de Stichting Werelderfgoed Nederland werkte de Unesco Commissie aan een agenda voor het jubileumjaar. De Commissie richt zich specifiek op het professionele werkveld, de stichting op het algemeen publiek. Onder mogelijke activiteiten zijn een universitaire lezingenreeks, een cursuslijn voor ambtenaren en erfgoedbeheerders via de Erfgoedacademie en een grote viering van het jubileum voor allen die betrokken zijn bij het behoud van werelderfgoed.

Loading...