Persvrijheid

Door de coronacrisis werd de World Press Freedom Conference (WPFC), gepland voor april, verplaatst naar december. Ook de opzet ondervond aanzienlijke wijzigingen: van een fysieke en meerdaagse conferentie werd deze getransformeerd naar een hoofdzakelijk digitale conferentie die gedurende 24 uur werd uitgezonden.

Ondanks het uitstel vroeg de Unesco Commissie door het jaar heen aandacht voor de noodzaak van betrouwbare informatie en een vrije pers. Dit deed zij onder meer door het verspreiden van een filmpje op de website en sociale media. Ook wijdde de Commissie een podcast aan het vertrouwen in de journalistiek.

De Unesco Jongerencommissie en het ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerden een korte animatiefilm over persvrijheid.

De WPFC bracht journalisten, mediabedrijven, mensenrechtenverdedigers, leden van de rechterlijke macht, beleidsmakers, academici, jongeren, ngo's en iedereen die geïnteresseerd is in persvrijheid wereldwijd samen. Het thema van 2020 was Journalism without fear or favour.

De Unesco Commissie organiseerde een van de sessies tijdens de conferentie. In een talkshow van een uur werd onder leiding van Commissielid Yvonne Zonderop (lees ook deze column van haar hand over het belang van een vrije pers) met nationale en internationale journalisten ingezoomd op het afkalvend vertrouwen in de hedendaagse journalistiek in democratische samenlevingen. Deelnemers waren onder meer Giselle van Cann (NOS), Casper Thomas (FD, Groene Amsterdammer), Vinod K. Jose, (The Caravan Magazine, India) en Veronika Munk (Persbureau Telex, Hongarije). De dag voorafgaand aan deze sessie publiceerden Zonderop en Thomas een opiniestuk in NRC Handelsblad dat als insteek had de rol die journalisten zelf hebben om dat vertrouwen te herstellen.

Bekijk de sessie terug:

Na de WPFC verbond de Commissie zich aan een onderzoek van RNW Media waarin jonge mediamakers wereldwijd gevraagd wordt hoe vrij zij zijn om content online te publiceren, tegen welke uitdagingen ze aanlopen, en welke oplossingen er zouden kunnen worden geboden. De resultaten van dit onderzoek moeten in 2021 rond World Press Freedom Day resulteren in een jongerenstatement over onder meer vrijheid van expressie en digitale rechten.

In 2020 verscheen de Nederlandse vertaling van het handboek Journalism ‘Fake News’ and Disinformation, een samenwerking van de Universiteit Utrecht met Unesco in Parijs en de Unesco Commissie. Deze is als open access document te downloaden en richt zich als handboek op journalistieke opleidingen. Commissielid Zonderop schreef het voorwoord.

De Commissie nam ook deel aan de Global Media and Information Literacy conferentie, gehost door Zuid-Korea. Voor een belangrijk deel ging deze over onderwerpen als nepnieuws en desinformatie, waar ook genoemd handboek over gaat. De conferentie werd afgesloten met een verklaring, de Seoul Declaration.

Loading...