Memory of the World

De Commissie voert het secretariaat van het Nederlandse Memory of the World Comité en is derhalve betrokken bij de projecten die het Comité uitvoert.

2020 begon met het nieuws dat er fragmenten waren herontdekt van de Westerborkfilm, een van de zeldzame films van Nazi-kampen. De directe aanleiding voor de zoektocht was de toevoeging van de Westerborkfilm aan het Unesco Memory of the World (MoW) Register in 2017 en de daaruit voortvloeiende verplichting de kennis hierover te maximaliseren.

De reconstructie en restauratie van de Westerborkfilm zijn de eerste projecten binnen het meerjarenprogramma Westerbork, gevangen op film. Een intensieve samenwerking van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Unesco MoW Comité Nederland en het Joods Cultureel Kwartier.

Het MoW Comité en de Unesco Commissie lanceerden een nieuwe animatiefilm over documentair erfgoed en het MoW programma. De film is gericht op scholieren en studenten. Aan de hand van de Nederlandse items op het MoW-Register legt de film uit wat documentair erfgoed is, en waarom het belangrijk en de moeite van het bewaren waard is. De Unesco Jongerencommissie droeg actief bij aan de gedachtevorming rondom het script.

In het MoW Comité trad een wisseling op. De Universiteit Utrecht vertrok als lid van het comité, het Zeeuws Archief, in het MoW register vertegenwoordigd met de archieven van de Middelburgsche Commercie Compagnie, trad toe.

Loading...