Unesco voegt 42 erfgoedsites toe aan de Werelderfgoedlijst

Unesco voegt 42 erfgoedsites toe aan de Werelderfgoedlijst

De jaarlijkse sessie van het Unesco Werelderfgoedcomité is voorbij. De oogst is 42 nieuwe werelderfgoedsites, waarvan 33 een cultureel en 9 een natuurlijk karakter hebben. 5 sites op de lijst zijn uitgebreid qua oppervlakte. Verder onderzocht Unesco de staat van 263 sites die al langer werelderfgoed zijn. 

De 45e sessie van het Werelderfgoedcomité werd op maandag 25 september afgesloten in Riyad, Saudi-Arabië. Dit jaar heeft het Comité 42 nieuwe werelderfgoedsites ingeschreven en de uitbreiding van 5 sites op de Unesco Werelderfgoedlijst goedgekeurd. Het Werelderfgoedcomité onderzocht ook de state of conservation van 263 sites die al eerder waren ingeschreven.

De nieuwe werelderfgoedsites kunnen nu profiteren van het hoogste niveau van erfgoedbescherming ter wereld. De inschrijvingen brengt het totale aantal werelderfgoedsites op 1199, verdeeld over 168 landen.

Naast vertegenwoordigers van de 195 staten die partij zijn bij het Werelderfgoedverdrag waren bijna 300 maatschappelijke organisaties in Riyad aanwezig voor de zitting van het comité. Ze werkten samen aan de aanpak van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen voor het erfgoed: klimaatverandering, stedelijke ontwikkeling, demografische druk, gewapende conflicten en massatoerisme.

De 42 nieuwe werelderfgoedsites zijn:

Cultureel werelderfgoed:

Natuurlijk werelderfgoed:

Bekijk alle werelderfgoedsites op onze werelderfgoedkaart of raadpleeg ze in een lijst

Loading...