Erfgoed in crisissituaties

Overstromingen

Bij de hevige overstromingen in Zuid-Limburg, delen van Duitsland en België werden ook veel erfgoedinstellingen zwaar getroffen. Omdat bij waterschade aan documenten of fotomateriaal snel handelen essentieel is, begon de Commissie direct met het delen van handleidingen om de schade te beperken. Voor dit initiatief werkte de Commissie samen met Blue Shield Nederland en het Cultural Rescue Initiative van het Smithsonian Institution. Daarnaast was er contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om lering te trekken uit de gebeurtenissen. 

De bescherming van erfgoed bij gewapend conflict

In 2020 publiceerde de Unesco Commissie het advies ‘Een Wapen in Vredestijd’ over de uitvoering van het Haags Verdrag en het systeem van de blauw-witte schildjes. De officiële beleidsreactie hierop van demissionair minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, kwam in september 2021. In de reactie gaf de minister aan te stoppen met het actief bijhouden van de registratie van schildjes in het Rijksmonumentenregister. De groep rijksmonumenten en collecties die destijds werd geselecteerd om een blauw-wit schildje te mogen dragen, wordt niet uitgebreid of geactualiseerd. Ook vindt geen controle meer plaats of een schildje rechtmatig op een gevel hangt. Ongeveer twintig erfgoedorganisaties, o.l.v. de Federatie Instandhouding Monumenten en de Nationale Monumentenorganisatie stuurden een brief aan de minister waarin ze hun zorgen over het besluit uitten. Ze gaven erin aan dat erfgoedbeheerders onvoldoende geëquipeerd zijn om erfgoed bij grote crises te kunnen beschermen. Ze pleitten voor een symposium om het onderwerp te agenderen.  

De Unesco Commissie onderhield nauwe contacten met de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO. Eerdere plannen om de fototentoonstelling Culture Under Attack in het hoofdkantoor in Brussel te tonen werden vanwege de coronacrisis uitgesteld. Het streven is om de tentoonstelling alsnog in 2022 te realiseren.

Erfgoedbescherming Cariben

Samen met het ministerie van OCW en de rijksdienst voor Caribisch Nederland werkte de Commissie aan een projectvoorstel voor een follow-up van de Unesco/CDEMA workshop die in het voorjaar op Barbados plaatsvond. Doel daarbij was de versterking van de samenwerking tussen de Nationale Unesco Commissies binnen het Koninkrijk. Daarnaast bood het de mogelijkheid om erfgoedbescherming binnen de crisisbeheersingsstructuren in de Caribische regio te onderzoeken. In het voorstel werd aansluiting gezocht bij het KITLV onderzoeksprogramma ‘Eiland(ers) aan het roer’. Het voorstel bevat ook plannen om een regionale First Aid Course voor de Cariben te organiseren.

Loading...