In tijden dat science-fiction nog zwart-wit was,
Is in Parijs een ruimteschip gestrand
Met astronauten uit elk werelds land
En kunst aan boord die in die tijd een hit was
.

Voorwoord

Dit zijn de eerste regels van het sonnet van Ilja Leonard Pfeijffer, in 2019 gemaakt voor de Nederlandse Unesco Commissie. Een sonnet over illusies, idealen en toekomstvisioenen. Maar ook over hoop en geloof in de toekomst.

Over hoop en toekomst ging het ook op een zomerse dag in het najaar van 2019, de dag waarop dit sonnet ook gepresenteerd werd. We waren met de leden van de Nederlandse Unesco Commissie in de Kompaszaal in Amsterdam. Een symbolische plek. We namen afscheid van de voorzitter en drie leden van de Commissie, met bij elkaar 29 commissiejaren. Ook verwelkomden we die dag de nieuwe voorzitter van de Commissie, Kathleen Ferrier.

Het woord kompas viel vaak, met alle uitdrukkingen die daarbij horen, koers houden, richting geven, koers zetten naar, etc. Zo keken we terug op de koers van de afgelopen jaren, en keken we vooruit in nog te ontdekken richtingen. Leitmotiv was en is wel dat de missie van Unesco als een moreel kompas is, dat de richting wijst naar ‘peace in the minds of men’. Een missie, vol hoop en idealen, die bijna 75 jaar na de oprichting van Unesco niet aan relevantie heeft ingeboet.

Diezelfde dag vond ook het Unesco-debat ‘Het laatste Nieuws’ plaats over de vraag of de journalistiek in Nederland bescherming behoeft. Voor het eerst een Unesco-debat over journalistiek. Aan de vooravond van wat een groots internationaal Unesco event moest gaan worden over persvrijheid, in het voorjaar van 2020. Niet wetende dat in de ogen van nu dat evenement in september al veel te groot en druk was, het event in 2020 zou worden uitgesteld, maar ook dat het onderwerp van 2019 alleen maar actueler wordt. Vrijheid van meningsuiting is immers een grote verworvenheid, een basis voor vrijheid, voorwaarde voor een functionerende democratie, basis voor alles waar Unesco voor staat. Iets dat nooit veronachtzaamd mag worden, ook al gaat het in Nederland best goed.

De Unesco-waarden waar we op die dag aandacht voor vroegen, uitingsvrijheid, democratie en journalistenveiligheid, maar ook de andere thema’s. De kracht van cultuur, het fundament van onderwijs, het belang van vrije wetenschap zijn van alle tijden. In tijden van vrijheid, in tijden van corona. Waarin we altijd blijven strijden voor vrijheid, en voor onze idealen.
 

Image
Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, en Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie. (Foto's Jan Sluijter)
Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, en Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie.
(Foto's Jan Sluijter)
Loading...