In navolging van een eerdere bijeenkomst over crisisbeheersing en erfgoed in 2018,  heeft de Commissie, samen met Blue Shield Nederland, een brief gestuurd naar alle Algemeen Besturen van de Veiligheidsregio’s en het Veiligheidsberaad, om aandacht te vragen voor het belang van erfgoed in de crisisbeheersing in Nederland

Erfgoed in crisissituaties

De brief is een van de activiteiten die deel uitmaken van een samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Blue Shield Nederland. De brief resulteerde in gesprekken met verschillende veiligheidsregio’s en een presentatie tijdens het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht. Samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden zijn plannen ontwikkeld voor een expertbijeenkomst met de veiligheidsregio’s. Tevens heeft de Nederlandse Unesco Commissie inhoudelijk bijgedragen aan de poster ‘Crisisbewust in 5 stappen’ van de RCE.

Tijdens het strategisch overleg van de Stichting Werelderfgoed Nederland hebben de RCE en Commissie de 5-stappen aanpak gepresenteerd. Doel van deze sessie over crisismanagement was het verzamelen van input voor de ontwikkeling van een trainingsmodule over crisisbewust handelen bij erfgoedinstellingen.

Haags Verdrag en Tweede Protocol

Vanwege het 20-jarig bestaan van het Tweede Protocol bij het Unesco 1954 Haags Verdrag voor de bescherming van cultuurgoederen in het geval van een gewapend conflict, is de eerder door de Commissie ontwikkelde fototentoonstelling ‘Culture under Attack’ opnieuw gaan rondreizen. De Commissie ontving hiervoor een subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Vlaamse Unesco Commissie en Unesco waren partner. In november was de tentoonstelling in postervorm te zien in Hamburg tijdens de internationale conferentie over civiel-militaire samenwerking op het gebied van cultuur. De grote tentoonstelling was in december te zien in het hoofdkantoor van Unesco in Parijs. Ook zijn voorbereidingen getroffen om de tentoonstelling in 2020 in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel te exposeren.  

Het jubileum was voor de Commissie ook een aanleiding om een ‘Discussion & Drinks’-bijeenkomst te organiseren met internationale sprekers over de effectiviteit van het Unesco-verdrag bij de bescherming van erfgoed in oorlogstijd. Onder de vijftig aanwezigen in de Haagse Hogeschool waren studenten, beleidsmedewerkers, de ambassadeur voor culturele samenwerking, erfgoedprofessionals, vertegenwoordigers van humanitaire organisaties en zelfs twee rechters van het internationaal strafhof. De discussie resulteerde in 11 lessons learned.

Advies blauw-witte schildjes

De Unesco Commissie besloot in 2019 een ongevraagd advies uit te gaan brengen over de uitvoering van het Haags Verdrag van 1954 en het gebruik in Nederland van de blauw-witte schildjes op monumenten. De schildjes zijn een herkenningsteken om monumenten en collecties te markeren. Deze cultuurgoederen moeten in geval van gewapend conflict worden ontzien volgens de afspraken in het Haags Verdrag en het bijhorende Tweede Protocol. De organisatie en informatievoorziening hiervan is niet op orde: schildjes ontbreken, hangen verkeerd of worden overgeschilderd. Veel eigenaren en beheerders van het erfgoed weten niet wat het schildje op hun gevel inhoudt en welke rol zij spelen in de bescherming ervan. Herhaaldelijk, maar zonder succes, heeft de Commissie de verantwoordelijke overheidsinstanties gevraagd hier aandacht aan te schenken.

Een groep van deskundigen op het gebied van (gemeente)beleid, erfgoedbeheer en (omgevings)veiligheid, onder voorzitterschap van Commissielid Melanie Peters heeft advies gegeven over de pijnpunten, maar ook het potentieel van dit internationaal bekende schildje. Het advies zal aan het ministerie van OCW worden aangeboden.

Loading...