Onder Open science verstaat de Commissie het beoefenen van wetenschap op zo'n manier dat iedereen, ook mensen die buiten de wetenschap staan, toegang heeft en bij kan dragen. Publicaties, data of in een project ontwikkelde software worden vrijelijk digitaal gedeeld. De gedachte hierachter is dat onderzoeksresultaten gefinancierd met publiek geld niet achter de betaalmuur van commerciële uitgeverijen zouden moeten liggen.

Open Science

De Commissie is voorstander van open science omdat ze wil dat wetenschap op een inclusieve manier beoefend wordt. Dit leidt niet alleen tot betere kwaliteit van het onderzoek (denk aan repliceerbaarheid) en meer kennisopbouw. Het doet tevens recht aan Artikel 27 van de Mensenrechtenverklaring, waarin staat dat iedereen het recht heeft om de vruchten van de wetenschap te plukken.

Nederland en Portugal organiseerden tijdens de Uitvoerende Raad (UR) van Unesco in april 2019 een side event over Open Science waarbij de Commissie adviseerde. De Nationaal Coördinator van het Platform Open Science, Karel Luyben, presenteerde op deze bijeenkomst het Nederlandse Plan Open Science.
De UR reageerde positief op het voorstel van Portugal om te onderzoeken of Unesco een instrument voor Open Science kan gaan opstellen.

Ter voorbereiding van het Nederlandse standpunt organiseerde de Commissie met het Rathenau instituut een expertbijeenkomst. Daarbij waren verschillende instellingen betrokken, zoals KNAW, NWO, VSNU, Rathenau en het ministerie van OCW. Met de uitkomsten kon de Commissie de overheid adviseren bij het opstellen van de Nederlandse instructie voor de Algemene Conferentie van Unesco. Het door Unesco opstellen van een richtlijn voor Open Science bleek door de Nederlandse experts breed gedragen. 

De Conferentie besloot in november dat Unesco inderdaad een wereldwijde richtlijn voor Open Science zal gaan ontwikkelen. Doel is om deze in 2021 te kunnen aannemen tijdens de volgende Algemene Conferentie.

Loading...