Nederland is sinds 2018 lid van het Unesco Comité voor Immaterieel Erfgoed en dat was een aanleiding om in 2019 meer aandacht aan deze vorm van erfgoed te besteden.

Immaterieel erfgoed

Daarvoor werkte de Commissie samen met KIEN, LKCA en het ministerie van OCW om lesmateriaal over immaterieel erfgoed te maken. Het programma wordt ontwikkeld in samenspraak met de Unesco-scholen, lokale erfgoedpartijen en de Unesco Jongerencommissie. 

De internationale Unesco-organisatie in Parijs werkte aan een groter onderzoek naar immaterieel erfgoed en onderwijs. Welke vormen van immaterieel erfgoed worden er in de klas besproken en op welke manier, en wat voor rol zou Unesco daarin kunnen spelen. De Commissie vroeg hiervoor het Nederlandse Unesco-scholennetwerk om input. 

Inventaris

In juli plaatste het KIEN diverse tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed, waaronder de Amsterdam Pride en het Leids Ontzet. Het KIEN streeft ernaar om meer tradities met een link naar diversiteit, de grootstedelijke context en/of jongeren te plaatsen. De Commissie heeft zitting in de toetsingscommissie en de raad van advies van het KIEN.

Een onderzoeker van de Universiteit Leiden was drie maanden aan de Commissie verbonden om de werking van de Conventie Immaterieel Erfgoed nader te beschouwen. Hij deed een literatuuronderzoek waarin hij de uitvoering van de conventie in een aantal landen vergeleek met de verdragstekst en de operational guidelines bij het verdrag. Ook sprak hij met experts. Dit leverde een breed scala aan aanbevelingen op, die als input kunnen dienen voor een nader te organiseren expertbijeenkomst in samenwerking met het ministerie van OCW.

Zwarte Piet

Tijdens de Sinterklaasperiode plaatste voorzitter Kathleen Ferrier een goed gelezen opiniestuk over Zwarte Piet op de website van de Commissie, dat oproept tot dialoog. Maar dat gesprek over een veranderend kinderfeest ‘mag nooit uitmonden in geweld, in het in twijfel trekken van mensenrechten of openlijk racisme onder het mom van de vrijheid van meningsuiting’.

Carnaval van Aalst

Tijdens de Immaterieel Erfgoed Comitévergadering van Unesco in Bogotá diende Unesco een voorstel in om het Carnaval van Aalst van de Internationale representatieve lijst te verwijderen wegens herhaaldelijk grensoverschrijdend antisemitisme. Het was de eerste keer dat een ingeschreven element van deze lijst werd verwijderd. De verwijdering zorgt voor discussies over de vraag waar de grens ligt als het om spot en ironie gaat in immaterieel erfgoed.
 

Loading...