Overige activiteiten

Mensenrechten

De week voorafgaand aan de Internationale Dag voor de Mensenrechten op 10 december werd uitgeroepen tot Human Rights Week. Het was een initiatief van de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur en adviserend Lid van de Unesco Commissie, Bahia Tazib-Lie. Unesco-scholen deden in groten getale mee om er een succes van te maken. Op de website van de Commissie konden ze hun activiteiten aanmelden. De Commissie ontwikkelde de social media campagne Let’s Talk Human Rights met hashtag #HumanRightsWeek, gericht op bewustwording van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), die  in 2023 75 jaar bestaat. De UVRM vormt de basis voor het werk van Unesco en de Verenigde Naties.

Learning cities

De stad Oss deed een aanvraag bij Unesco Parijs om toe te treden tot het netwerk van Learning Cities. In september werd Oss toegelaten en werd naast Den Bosch en Groningen de derde Learning City van Nederland.

Samen met de Stichting Learn for Life en EPALE (het Elektronisch Platform Volwasseneneducatie) organiseerde de Commissie een inspiratiebijeenkomst om ervaringen van en in Learning Cities te delen en zo de bekendheid van het netwerk te vergroten. De drie Nederlandse Learning Cities namen deel. Vertegenwoordigers van de Spaanse stad Viladecans waren aanwezig om ervaringen en verhalen te delen over een Learning City in de praktijk. Unesco-Leerstoelhouder Adult Education, Maurice de Greef, was betrokken bij het inhoudelijke programma.

Moedertaal

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Moedertaal organiseerden de Taalunie, de Unesco Commissies van Nederland, Vlaanderen en Suriname, de Nationale Taalraad Suriname, het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor West-Europa, het Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor het Caribisch gebied, en Drongo een webinar. Onderwerp was het belang van het Nederlands als gemeenschappelijke onderwijstaal en het belang van meertaligheid (thuistalen van leerlingen) om tot succesvol leren te komen.

Loading...