Geoparken en Biosfeergebieden

In november diende kandidaat-geopark Schelde Delta officieel haar kandidatuur in bij Unesco in Parijs om erkenning te krijgen als Unesco Global Geopark.

Drie Vlaamse provincies, twee Nederlandse provincies en meer dan 130 partners werkten samen om de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied in het dossier te beschrijven.

Biosfeergebied

Kandidaat-Biosfeergebied Kempen~Broek ziet dit jaar af van indiening: agrariërs in het gebied hebben hun steun teruggetrokken. De trekkers van het project willen kijken of het in de komende periode lukt deze steun te herwinnen.

Voor het Man and Biosphere Programma (MAB) is in Nederland een eigen comité ingesteld, een expertgroep vergelijkbaar met het Nederlands Forum Unesco Global Geoparks. De informatievoorziening en de begeleiding van aanvragen is daarmee formeel georganiseerd. Het secretariaat van het MAB-comité ligt vooralsnog bij het bureau van de Unesco Commissie, maar later zal het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de werkzaamheden overnemen.

Bruine borden

De Unesco Commissie stuurde een brief naar het Kennisplatform Bewegwijzering CROW. Volgens de richtlijnen van CROW mogen langs snelwegen wél Werelderfgoedborden staan, maar geen bruine gebiedsborden voor Geoparken of Biosferen. Een dergelijk hiërarchisch onderscheid tussen verschillende gebiedslabels maakt Unesco niet, en is dan ook onwenselijk.
 

Loading...