Unesco heeft binnen de Verenigde Naties het mandaat om persvrijheid en uitingsvrijheid te beschermen. Wereldwijd probeert Unesco de veiligheid van journalisten te verbeteren door het geweld tegen hen te veroordelen en landen op te roepen de daders voor de rechter te brengen. Daarnaast organiseert de organisatie capaciteitsopbouwprojecten en voert ze het VN-Actieplan Journalistenveiligheid uit.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Persvrijheid en bescherming van journalisten
Resultaten
Unesco rapporteert eens per twee jaar over de wereldwijde stand van zaken omtrent journalistenveiligheid: Het laatste rapport heet ‘Punish the Crime, not the Truth’.
- In de periode 2016-2017 werden 182 journalisten vermoord wereldwijd. In 2017 kwamen de meesten van hen om het leven in de Aziatische en Pacifische regio. In 2016 was dat de Arabische regio.
- Het aantal journalisten dat vermoord werd in landen die niet in een gewapend conflict verwikkeld zijn, neemt toe. In 2017 was dat zelfs de meerderheid (55%) van het aantal moorden op journalisten.
- Van de 1010 moorden die Unesco de afgelopen 12 jaar registreerde werden er slechts 115 opgevolgd door een justitieel onderzoek. Straffeloosheid van misdaden tegen journalisten vormt een aanmoediging voor de aanvallers en leidt bij journalisten en het publiek tot zelfcensuur.
- In 2017 was Mexico het gevaarlijkste land om als journalist aan het werk te zijn. In 2016 was dat Afghanistan.
Videos
Verbind je met Unesco
Nederland telt een groot netwerk van aan Unesco gerelateerde sites, scholen, instanties en prijzen. Daarnaast werkt de Unesco Commissie samen met een groot netwerk van experts.