Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die organisatie en partners organiseren. Of je nou wilt aansluiten als individuele erfgoedprofessional, ICT-er in een museum, archeologiefanaat of geschiedenisstudent: iedereen is welkom! 

Wat doen wij?

Workshop Crisis! Kom in Actie!

Door?
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wanneer? 
Woensdag 14 mei
Ronde 1: 9:15 - 12:30 uur
Ronde 2: 13:15 - 16:30 uur

Waar? 
CollectieCentrum Nederland
Verbindingsweg 1
3826 PC Amersfoort

Wat precies?
Je wilt er niet aan denken; een crisis zoals overstroming, black out of erger…
En toch, voorbereid zijn op een crisis, klein of groot, kan schade aan erfgoed voorkomen of beperken. Tijdens een crisis werkt een instelling op een andere manier dan onder de normale omstandigheden. De reguliere organisatie maakt plaats voor de crisisorganisatie. Maar hoe vorm je een crisisteam, wie zitten daarin? Wanneer komt het crisisteam bijeen, en wie neemt uiteindelijk de beslissingen? Hoewel de praktijk vaak weerbarstig is, weet je met een goede voorbereiding net even beter hoe te handelen tijdens en na een crisis.

De workshop biedt informatie over crisismanagement en er zijn twee oefenmomenten: een scenario en de Serious Game. 

Overige informatie
De workshop gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 10. Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 40.

Aanmelden en informatie 
Website RCE, klik hier

Webinar: 'Cyberveiligheid in de Culturele Sector'

Door? 
DEN | Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie

Wanneer? 
Woensdag 14 mei
14:00 - 15:00 uur

Waar? 
Online, via Teams

Wat precies?
Is cyberveilig nou echt een onderwerp waar we ons binnen de culturele sector mee bezig moeten houden? Hoe dan?! Ja, cyberveiligheid is ook voor de culturele sector van essentieel belang. De digitale crimineel staat ook bij jou voor de deur, vaker dan je denkt.

In deze interactieve sessie gaan we in op de revelatie van het onderwerp cybersecurity voor culturele organisaties en bieden we sectorspecifieke voorbeelden en praktische tips & tricks om mee aan de gang te gaan. Wat kan je preventief doen, hoe breng je de risico's in kaart en hoe zorg je beleidsmatig voor een cyberveilige organisatie? Deze sessie wordt gegeven door DEN Kennisinstituut – Cultuur & digitale transformatie.

Overige informatie
Het is gericht op medewerkers die verantwoordelijk zijn voor ICT en/of de beveiliging van hun organisatie en management. Het maximaal aantal deelnemers is 20 personen.

Aanmelden en informatie 
Helaas is het evenement vol! 
 

Webinar Immaterieel erfgoed: Weerbaar in Tijden van Klimaatverandering

Door?
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Wanneer? 
Woensdag 14 mei 
15:00 - 16:30 uur

Waar? 
Online, via Teams

Wat precies?
Wanneer we het hebben over immaterieel erfgoed en klimaatverandering zijn er meerdere kanten we hierbij moeten meenemen.
Zo kan immaterieel erfgoed aan de ene kant een grote rol spelen in klimaatadaptatie en mitigatie. Denk aan de kennis en kunde rond watermolens om (overvloedig) water te beheren. Tegelijkertijd kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed ook uitdagingen ervaren door weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Hiermee komt het immaterieel erfgoed zelf ook onder druk te staan. Daarom is het nodig om actie te ondernemen om dat levende erfgoed te kunnen blijven doorgeven.

In deze Webinar gaan we middels verschillende voorbeelden dieper in op die verschillende kanten van immaterieel erfgoed en klimaatverandering. Welke nieuwe of hernieuwde rol kan immaterieel erfgoed hebben in klimaatadaptatie en welke acties ondernemen beoefenaars om hun erfgoed een toekomst te geven?

Overige informatie
Geen maximum aantal deelnemers.

Aanmelden en informatie 
Via dit formulier.
 

Lunchlezing: 'Kunstbunkers en Cultuurkaravanen'

Door?
Nationaal Archief & Blue Shield Nederland

Wanneer? 
Woensdag 14 mei 
12:00 - 13:30 uur 

Waar? 
Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595BT Den Haag

Wat precies?
Het Nationaal Archief en Blue Shield Nederland organiseren een lunchlezing door Andrea Kieskamp over bescherming van erfgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een inspirerend verhaal op basis van het boek Kunstbunkers en Cultuurkaravanen.

Iedereen is welkom en uiteraard is lunch inbegrepen!

Overige informatie
Maximaal 60 deelnemers.

Aanmelden en informatie 
Website NA
 

Expertsessie: Crisisbestendigheid op Maat!

Door?
Mauritshuis

Wat precies?
Twee veiligheidsexperts van het Mauritshuis bieden op maat gemaakt advies aan kleinere musea in het kader van de Actiedag! Tijdens een persoonlijk bezoek delen zij hun expertise op het gebied van risicomanagement, crisismanagement en veiligheid en geven ze praktische aanbevelingen om de weerbaarheid van jouw museum te versterken.

Wat houdt het in?

  • Advies op locatie, afgestemd op jouw situatie
  • Direct toepasbare inzichten en verbeterpunten
  • Een laagdrempelige manier om jouw museum veiliger te maken

Bij voorkeur vindt dit plaats op de Actiedag 14 mei 2025, maar het zou in overleg ook een ander moment kunnen.

Aanmelden en informatie 
Meld je aan met een korte motivatie of specifieke hulpvraag via weerbaarerfgoed@unesco.nl.

Middagprogramma 17 mei: Erfgoed in Beweging

Image

Door?
Unesco Jongerencommissie x ErfgoedJong x JongVNK

Wanneer? 
Zaterdag 17 mei
15:00 - 17:30 uur 

Waar? 
Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag

Wat precies?
Tentoonstellingsbezoek aan ‘Huis in de Storm’, gevolgd door een middagprogramma. 

Drie jongerenorganisaties voor kunst en erfgoed slaan de handen ineen voor een inspirerende middag in het Mauritshuis! De Unesco Jongerencommissie, Erfgoed Jong en Jong VNK zetten zich in voor de toekomst van erfgoed en willen met jou in gesprek! Want hoe gaan we als jonge generatie om met cultureel erfgoed in roerige tijden en een wereld die constant aan verandering onderhevig is?

We starten met een exclusief bezoek aan Huis in de Storm, een tentoonstelling die focust op de bewogen periode van het Mauritshuis in tijden van de Tweede Wereldoorlog. Daarna duiken we in het eerste panel dieper in de rol van erfgoed in tijden van conflict, met inspirerende sprekers en een ervaringsdeskundige. Daarna volgt een interactief panel met de kans om samen met de jongerenorganisaties na te denken over de toekomst van cultuur en erfgoed. Tijdens het programma wordt de actieve inbreng van de deelnemers zeer gewaardeerd. Jouw mening en ideeën zijn essentieel om de toekomst van erfgoed vorm te geven!

Overige informatie
Tickets kosten 4,25 euro en er kunnen maximaal 100 personen deelnemen. 

Aanmelden en informatie 
Website Mauritshuis 
 

Werelderfgoedcafé: Weerbaar (Wereld)erfgoed

Door?
Stichting Werelderfgoed Nederland x Stichting Werelderfgoed Kinderdijk x NHL Stenden 

Wanneer? 
Woensdag 14 mei
11:00 - 13:15 uur (incl. lunch)

Waar? 
Werelderfgoed Kinderdijk

Wat precies?
Stichting Werelderfgoed Nederland haakt, samen met Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en NHL Stenden, aan bij de landelijke Actiedag, met een Werelderfgoedcafé rondom het thema Weerbaar (Wereld)erfgoed bij Werelderfgoed Kinderdijk.

Naast een presentatie en panelgesprek met experts worden de resultaten van een challenge, rondom hetzelfde thema, van studenten van de Master International, Leisure, Tourism & Events Management van NHL Stenden op deze dag gepresenteerd.

De voertaal van het Werelderfgoedcafé is Nederlands, maar tijdens de studentenpresentaties Engels. Deelnemers kunnen gebruikmaken van een verzorgde lunch. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk organiseert op deze dag een publieksactiviteit rondom hetzelfde thema.

Overige informatie
Het evenement is gratis toegankelijk en voor iedereen, maar aanmelden is noodzakelijk. 

Aanmelden  
Aanmelden en meer informatie: Website Stichting Werelderfgoed

Kennisprogramma: Weerbaar erfgoed; ongewenst maar niet rampzalig?

Image

Door?
Vakbeurs MONUMENT 

Wanneer? 
Woensdag 14 mei 
10:45 - 11:30 uur 

Waar? 
Brabanthallen
Diezekade 2
5222 AK Den Bosch

Wat precies? 
Tijdens de vakbeurs MONUMENT wordt een kennissessie gewijd aan de weerbaarheid van cultureel erfgoed: 

Oorlogsdreiging, klimaatverandering, natuurrampen en cyberaanvallen maken cultureel erfgoed kwetsbaarder dan ooit. De tijd om te handelen is nu. Tijdens deze sessie wordt aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe schade aan monumenten en collecties vaak leidt tot een trieste conclusie: “jammer”. Er zal worden verkend hoe zulke situaties voorkomen kunnen worden door mitigerende maatregelen én het belang van oefenen. Hoe kunnen we erfgoed beschermen vóór het misgaat?

Deze sessie biedt praktische handvatten en laat zien hoe je direct kunt bijdragen aan een weerbaarder erfgoedveld. Laat ‘jammer’ geen eindpunt zijn, maar een aanleiding tot actie.

Overige informatie 
Deelname is gratis, mits dit voor 13 mei gedaan wordt. 

Aanmelden en details
Link

Demonstratie Quick Audit Tool

Door? 
CERL - Consortium of European Research Libraries 

Wanneer? 
Woensdag 14 mei 
14:00 uur

Waar? 
Online, via Zoom 

Wat precies? 
In het Consortium of European Research Libraries heeft de werkgroep Collection Security een tool ontwikkeld dat een bibliotheek, archief (en misschien zelfs wel een museum) kan gebruiken om in kaart te brengen hoe het met hun collectie-veiligheid gesteld is.

De tool is voor iedereen beschikbaar op de Website van CERL. Samen met je collega's beantwoord je een kleine honderd vragen, en dan kun je je antwoorden vergelijken met de antwoorden die CERL leden gaven. Zo identificeer je eventuele gaten in beleid en praktijk. En als je de Quick Audit Tool over een jaar of twee nog eens gebruikt, kun je zien of je voortgang hebt geboekt.

Op 14 mei demonstreert Marian Lefferts van het Consortium of European Research Libraries de Quick Audit Tool. Je bent van harte uitgenodigd om aan te schuiven bij deze online presentatie die om 14u begint. 

Overige informatie
De tool is in het Engels, de presentatie in het Nederlands. Aanmelden is niet nodig, je kan deelnemen via deze ZOOM-link



 

Loading...