Benieuwd wat andere instellingen doen in het kader van de actiedag? Blader eens door de onderstaande voorbeelden van collega-stellingen en laat je inspireren!

Wat doen anderen & Inspiratie

Nieuwe Instituut:
Coffee Table: Actiedag Weerbaar Erfgoed - CHV 

Om de bewustwording van het belang van CHV te vergroten houdt het Nieuwe Instituut voor medewerkers een presentatie over CHV. Hierin wordt uitgelegd wat CHV is, wat het belang ervan is en hoe hun CHV-plan er bij het Nieuwe Instituut uitziet. Intern noemen zij deze presentaties Coffee Tables, waarbij deze editie in het teken staat van de Actiedag. Het is een intern programma, dus er kan niet van buitenaf worden deelgenomen aan deze bijeenkomst. 

Joods Cultureel Kwartier: CHV-kits Controle en Evacuatielijst

CHV-kits op alle locaties controleren
Het Joods Cultureel Kwartier heeft vier locaties: het Joods Museum, Joods Museum Junior, het Nationaal Holocaustmuseum, de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge met de bibliotheek Ets Haim. Allen zijn opgenomen in het CHV-plan en op de locaties is een CHV-kit aanwezig. Op de actiedag wordt de inhoud van de kits nagelopen: er wordt gecontroleerd of de inhoud nog netjes geordend is, of de materialen nog goed zijn en of er materialen aangevuld moeten worden.

Evacuatielijst ‘Ets Haim collectie’ opstellen
De bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos is meer dan 400 jaar oud en de oudste actieve Joodse bibliotheek ter wereld.  De collectie werd in 2003 op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor documenten, het Memory of the World Register, geplaatst. Op de actiedag willen wij een evacuatielijst opstellen van boeken die in het geval van een dreiging als eerste geëvacueerd zouden moeten worden.
 

Museum Heerenveen
Workshop 'Weerbaar Erfgoed'

Museum Heerenveen organiseert workshop ‘Weerbaar Erfgoed’

Op 14 mei 2025 organiseert Museum Heerenveen de workshop ‘Weerbaar Erfgoed’. Deze training richt zich op het versterken van de weerbaarheid binnen de erfgoedsector en is bedoeld voor medewerkers van Museum Heerenveen, maar staat ook open voor externen uit de culturele sector. Deelnemers leren hoe zij kunnen handelen bij incidenten zoals heterdaad diefstal, agressief gedrag en overvallen in musea.

De workshop behandelt onder meer:

  1. Herkennen van afwijkend gedrag (1-2-3 methode);
  2. Effectief aanspreken van personen in verdachte situaties;
  3. Acties bij een heterdaad diefstal, agressie of overval;
  4. Praktische casussen en oefeningen, waaronder een ontruimingsoefening.

De training wordt verzorgd door Erwin de Weerd, voormalig leidinggevende bij de politie en vaak in aanraking geweest met veiligheidsvraagstukken. Zijn ervaring en praktijkvoorbeelden maken deze workshop niet alleen leerzaam, maar ook praktisch en direct toepasbaar. De gratis workshop is primair bedoeld voor medewerkers van Museum Heerenveen. Externe medewerkers en vrijwilligers uit de culturele sector zijn van harte welkom om zich aan te melden. Toegang voor externen is op volgorde van inschrijving en afhankelijk van de beschikbare plaatsen. Er is een ochtendsessie van 09.00 tot 12.30 uur en een middagsessie van 13.00 – 16.30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Museum Heerenveen.

Stichting Cultuur Twente: Historische Lezing en Ophalen Behoeftes

Image

De Stichting Cultuur in Twente organiseert een bijeenkomst tussen 13 en 16 uur in De Museumfabriek in Enschede.

Het programma start met een welkom door Caroline Breunesse, directeur van De Museumfabriek, en Nikki Olde Monnikhof, voorzitter van Stichting Cultuur in Twente. Daarna spreekt Herman Meuleman, directeur crisisbeheersing bij de Veiligheidsregio Twente, over de weerbaarheid van de regio. Vervolgens vertelt Bert Meijerink over de kunstbunker van Paasloo, gebouwd in 1942-1943. Aansluitend is er ruimte om kennis en ervaringen te delen, waarna gezamenlijk ideeën worden gebundeld in een eerste opzet voor het ‘Actieplan' Weerbaar Erfgoed Twente.

De Actiedag is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het behoud en de bescherming van cultureel erfgoed, waaronder medewerkers van musea, archief- en erfgoedinstellingen, beheerders van
monumenten, beleidsmedewerkers en vrijwilligers.

Locatie: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede. Deelname is GRATIS.
Graag aanmelden vóór 10 mei: secretariaat@stichtingcultuurintwente.nl

Huis voor de Kunsten Limburg, Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland
Webinar-reeks Collectie in Bewaring

Huis voor de Kunsten Limburg, Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseren samen een webinar-reeks 'Collectie in Bewaring'. Hoewel de webinars niet op 14 mei plaatsvinden, sluiten ze volledig aan op het onderwerp van de Actiedag. 

Zet de volgende data in de agenda: 

  • Webinar 2: Introductie op de tien schadefactoren 
    16 april 2025, 14:00-16:00 uur
  • Webinar 3: Risicoanalyse voor je collectie
    22 mei 2025, 14:00 - 16:00 uur
  • Webinar 4: Risicoanalyse voor je organisatie 
    Najaar 2025.
  • Webinar 5: Het collectiehulpverleningsplan 
    Najaar 2025

Deelname aan de webinars is gratis. De webinars zijn los van elkaar te volgen én zijn later online terug te kijken. Ook worden er handige posters en wegwijzers ontwikkeld waarop je veel van de gedeelde informatie terug kunt lezen

Meer informatie en aanmelden: website!

KB Nationale Bibliotheek: activiteiten rondom veiligheidsbewustzijn

De KB organiseert activiteiten om het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers te vergroten, met als doel om onze fysieke én digitale collecties te behouden en beschikbaar te stellen. Voor de fysieke collecties komt er een inzage in CHV, onder andere door het tonen van een korte video van een CHV-oefening en de CHV-kar. Het doel is dat medewerkers zich bewuster worden van de risico’s en welke rol zij daar ook zelf bij spelen.

Ook faciliteert de KB de afsluiting van de actiedag in Club Erasmus. 

Conferentie Klimaatverandering en Erfgoedbescherming
Faculteit Archeologie, Universiteit Leiden

Op 16 mei 2025 organiseert de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden een conferentie over klimaatverandering, erfgoedschade en de vraag naar herstelmaatregelen. Binnen dit kader draagt de faculteit bij met inzichten over de impact van klimaatverandering op archeologisch en materieel erfgoed, en reflecteert zij op de mogelijkheden én grenzen van herstel, compensatie en verantwoordelijkheid.

Het doel van de conferentie is om onderzoekers, erfgoedprofessionals en beleidsmakers samen te brengen om de uitdagingen en strategieën rond klimaatadaptatie en erfgoedbehoud te bespreken. Specifieke aandacht gaat uit naar erfgoed in Caribisch Nederland en andere overzeese gebieden van het Koninkrijk, waar de effecten van klimaatverandering op erfgoed vaak vroeg en ingrijpend zichtbaar zijn.

Meer informatie over de conferentie en aanmelding is te vinden via hun website!

Eye Filmmuseum: Collectie Registratieweek!

Eye Filmmuseum heeft de week van 12-16 mei uitgeroepen tot registratieweek van de acetaat analoge filmcollectie. Sinds de overstap naar digitale projectie in cinema's heeft Eye grote collecties analoge film kopieën ontvangen van verschillende distributeurs. Een uitgebreid team van vaste medewerkers en vrijwilligers stropen de mouwen op om een grote slag te slaan en de kopieën te beschrijven en te registreren in de catalogus. 

Goede registratie is een van de fundamentele bouwstenen van langdurige bewaring. Om ervoor te zorgen dat de films toegankelijk en bruikbaar zijn voor toekomstige generaties, is deze documentatie essentieel. Misschien ontdekken we nog nieuwe schatten! Eye hoopt hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Interne activiteiten
Museum Huis Doorn

In het kader van de Actiedag besteedt Huis Doorn aandacht aan het onderwerp door middel van twee interne activiteiten.

1: Intern zal opnieuw het CHV-plan van de organisatie en de interne procedure voor het handelen bij collectiecalamiteiten worden rondgestuurd. Huis Doorn kreeg in het afgelopen half jaar enkele nieuwe collega's en ze willen hen en de andere collega's (weer) op de hoogte brengen van de procedures en het CHV-plan.
2: Er komt een workshop voor stafleden en vrijwilligers rondom de 10 schadefactoren en het hanteren van collectiestukken. Zo wordt iedereen zich bewust van hoe kwetsbaar onze collectie eigenlijk is en welke zaken beter wel of niet te doen.
 

Reinwardt Academie: Erfgoedarena - Weerbaar Erfgoed: welk erfgoed wordt beschermd, door wie, en met welk belang?

Image

Op woensdag 14 mei organiseert de Reinwardt Academie de laatste Erfgoedarena van dit studiejaar met als thema ‘Weerbaar Erfgoed’. De aanvang is om 18:30 uur en het zal tot ongeveer 22:00 uur duren, inclusief borrel. 

Programma adviseur en spreker Thomas van Linge is journalist en onderzoeker in conflictgebieden. Hij reisde een aantal weken geleden af naar Syrië en sprak daar met museumdirecteuren, erfgoedinstellingen en de lokale gemeenschap over de weerbaarheid van erfgoed. We kijken ernaar uit dat hij tijdens de Erfgoedarena zijn ervaringen met ons komt delen.

Want in een wereld waarin erfgoed doelwit is van geweld, is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de rol die erfgoed speelt in tijden van oorlog en crisis. In deze editie verkennen we erfgoed niet alleen als onbedoeld slachtoffer van conflicten, maar ook als strategisch middel binnen oorlogsvoering.

Meer informatie en aanmelden via LINK!

Loading...