De keuze voor 14 mei is niet willekeurig. Op deze dag, in 1954, werd in Den Haag het Unesco Haags Verdrag voor de bescherming van cultureel erfgoed bij gewapende conflicten ondertekend. 
 

Waarom 14 mei?

Dit verdrag benadrukt het belang van erfgoed voor onze gemeenschappelijke identiteit en geschiedenis. Het herinnert ons aan de verantwoordelijkheid om dit erfgoed te beschermen, juist in tijden van vrede, zodat het bestand is tegen de risico’s van crises en conflicten in de toekomst.

14 mei heeft ook een symbolische betekenis in de Nederlandse geschiedenis: het is de dag waarop Rotterdam in 1940 zwaar werd getroffen door bombardementen. Dit historische moment onderstreept hoe kwetsbaar erfgoed kan zijn in tijden van geweld en de impact die vernietiging heeft op gemeenschappen.

Ten slotte ligt de Actiedag in het verlengde van de viering van het 70-jarig bestaan van het Haags Verdag van 1954. Hier werd vorig jaar, tijdens de conferentie Building on 70 years of the UNESCO Hague Convention for the protection of cultural property in the event of armed conlict in het Vredespaleis in Den Haag, bij stilgestaan. 

Met de Nationale Actiedag Weerbaar Erfgoed op 14 mei willen we stil staan bij deze geschiedenis én vooruitkijken. Het is een oproep tot bewustwording, samenwerking en actie om ons cultureel erfgoed te beschermen tegen toekomstige bedreigingen, zoals klimaatverandering, cyberaanvallen en maatschappelijke onrust. Deze dag verbindt het verleden met de toekomst en zet aan tot concrete stappen om erfgoed voor komende generaties veilig te stellen.

Wil je meer weten over het Haags Verdrag? Neem eens een duik in de kennisbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of zie het verdrag op de site van de Nederlandse Unesco Commissie.

Loading...