Memory of the World
Memory of the World
Na jaren van internationale patstelling in het Memory of the World Programma tussen China, Zuid-Korea en Japan schreef Unesco in het voorjaar 64 documentaire erfgoedcollecties in op het Internationale Memory of the World Register. Twee inschrijvingen waren volledig afkomstig uit Nederland. Bij twee andere inschrijvingen nomineerde ons land het erfgoed samen met andere landen.
Ingeschreven werden:
- DDS: De Digitale Stad. (Waag Futurelab, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, KB nationale bibliotheek & Amsterdam Museum)
- Erasmus Collectie Rotterdam. (Bibliotheek Rotterdam)
- Hikayat Aceh. (Universitaire Bibliotheken Leiden & National Library of Indonesia)
- Documentair erfgoed van tot slaafgemaakten van de Nederlandse Caraïben en hun afstammelingen 1816 – 1969. (Nationaal Archief, Nationaal Archief Suriname, Nationaal Archief Curaçao, Overheid Sint Maarten en het National Archeological Anthropological Memory Management Curaçao)
De Unesco Commissie maakte samen met een delegatie van het Memory of the World Comité Nederland een tour langs de instellingen om deze te feliciteren met hun inschrijving. Met de indieners uit Suriname, Curaçao en Sint Maarten was tijdens de tour een digitale bijeenkomst georganiseerd. De tour bleek een groot succes en een uitstekend middel om in de pers veel aandacht te vragen voor documentair erfgoed.
Voor het Nederlandse Memory of the World Register werd een nieuwe call for nominations opengezet, nadat deze lijst eind 2022 was gelanceerd met acht inschrijvingen. De call leidde tot de succesvolle inschrijving van zes nieuwe documentaire erfgoedcollecties op het Nederlandse MoW Register in het najaar.
Ingeschreven werden:
- Archieven van de Koninklijke Maatschappij de Schelde (Zeeuws Archief)
- Capitulatiedocument Rotterdam (Museum Overloon)
- Graduale van Johannes van Deventer (Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)
- Bibliotheca Rosenthaliana (Allard Pierson)
- Polygoon Journaal (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
- Collectie Herensia (FuHiKuBo, Bonaire)
De Commissie en het MoW Comité bezochten ook deze instellingen om hun inschrijving feestelijk te vieren en aandacht te genereren in de pers. Met Bonaire was een digitale ontmoeting georganiseerd.
Na een termijn van vijf jaar trad Martin Berendse, voorzitter van het MoW Comité Nederland, af. Na werving vond het comité een nieuwe voorzitter in Vincent Robijn, directeur van de Collectie Overijssel.
Aan het einde van het jaar werden diverse nominaties ingediend voor inschrijving op het Internationale MoW Register in de ronde 2024/2025. Het Nederlandse MoW Comité adviseert welke nominaties namens ons land zullen worden doorgeleid naar Unesco in Parijs. Elke lidstaat mag maximaal twee nominaties voordragen. Daarnaast zullen er ook zogenoemde joint-nominations worden ingediend, samen met andere lidstaten, hier zit geen limiet op.