In september vond in Riyad (Saudi-Arabië) de jaarlijkse vergadering van het Werelderfgoedcomité plaats. De Commissie was daarbij vertegenwoordigd.

Werelderfgoed

Voor Nederland was het een bijzonder moment omdat het Eise Eisinga Planetarium in Franeker door het comité werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Het Planetarium is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld. Het bevindt zich in een klein woonhuis in het oude stadscentrum van Franeker en is tussen 1774 en 1781 gebouwd. Het model laat op ieder moment van de dag de stand zien van de aarde, de maan en de vijf andere toen bekende planeten (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus) ten opzichte van de zon. Samen met Gunay Uslu (demissionair staatssecretaris voor Cultuur) bracht de Commissie in oktober een felicitatiebezoek bij het Planetarium.

Image
Interieur van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.
Interieur van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. (Foto: Bertel Kolthof | © Stichting Werelderfgoed Nederland)

Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkte de Commissie aan een brochure over Werelderfgoed voor beleidsmedewerkers van provincies en gemeenten. De brochure komt uit in 2024. 

In samenwerking met de Stichting Werelderfgoed Nederland, alle Nederlandse werelderfgoedsites, de Unesco Jongerencommissie en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, ontwikkelde de Commissie een merkgids Werelderfgoed. Daarin staat beschreven wat het collectieve merkverhaal is voor Werelderfgoed. De gids helpt om eenduidig en helder te kunnen communiceren naar het algemeen publiek en is ook gemaakt ten behoeve van educatieve doeleinden. De gids kwam tot stand dankzij een financiële bijdrage van het ministerie van OCW.

Loading...