Cultuur als sturende kracht voor een vreedzame en inclusieve samenleving.

3. Cultuur als sturende kracht

Cultuur kan een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, Unesco-programma’s bieden de verhalen en gedachten om dat te illustreren en uit te dragen.

Het is Unesco’s overtuiging dat cultuur een positieve bijdrage kan leveren aan een vreedzame en inclusieve samenwerking. Cultuur speelt een cruciale rol in de identiteitsbepaling van mensen, het kan een verbindende factor zijn tussen in eenzelfde groep en ook tussen verschillende groepen, omdat het andere perspectieven kan laten zien.

Verschillende programma’s van Unesco dragen bij aan deze gedachte en zo willen wij ze ook inzetten. 

Memory of the World (MoW), het programma voor documentair erfgoed, biedt veel aanknopingspunten om het gesprek aan te gaan, en om aan te sluiten bij de actualiteit. Zo hebben we patronage verleend aan de Curaçao tentoonstelling van het NA (waar delen van het VOC archief, dat op het MoW register staat, beheerd worden) en zijn er nieuwe aanvragen voor het internationale register die we kunnen gebruiken in ons verhaal, zoals de gezamenlijke aanvraag met Suriname en enkele Caribische eilanden over de slavenhandel, en de archieven van Erasmus.

Vanwege de waarde van het documentair erfgoed, ook binnen Nederland, zijn we met het Nederlands MoW comité begonnen met het opzetten van een Nederlands register voor documentair erfgoed met een bijzondere waarde. Dat wordt in 2022 en 2023 verder opgezet en gelanceerd.

We zullen daarnaast aansluiten bij de actualiteit, met de verhalen van MoW, als het gaat om inclusie, betwist erfgoed, en discussies over het slavernijverleden.

Hetzelfde geldt voor immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed roept soms schuring op, neem bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Waar dat kan zullen we, in samenwerking of afstemming met relevante partners, het gesprek aangaan,  en zoeken naar de gemeenschappelijke waarden van het erfgoed. Daarbij sluiten we waar dat kan aan bij actualiteit, zoals nieuwe inschrijvingen op de internationale lijst (in 2022 het zomercarnaval van Rotterdam).  

Ook werelderfgoed vertelt het verhaal van het belang van erfgoed voor een betere wereld, waar respect voor elkaars cultuur de basis voor vormt. Het werelderfgoedverdrag bestaat in 2022 50 jaar.  Samen met de Stichting Werelderfgoed en de RCE wordt een aantal activiteiten uitgewerkt, zowel gericht op professionals als op het bredere publiek. 

Unesco organiseert in 2022 de wereldwijde Mondiacult-conferentie over cultuur en duurzame ontwikkeling. Ook daar zullen we de kracht van cultuur, samen met Nederland als lidstaat, op de agenda zetten, en nemen we mondiale voorbeelden mee terug naar Nederland.

Loading...