Om schade aan foto's die nat zijn geweest te herstellen is het belangrijk om eerst de materialenlijst te raadplegen. Heb je alle materialen bij de hand? Dan kun je beginnen.

Beperken van schade aan foto's

Belangrijke punten vooraf

  • Trek nooit natte foto’s en negatieven die aan elkaar vastgeplakt zitten los.
  • Als te tijd het toelaat: maak eerst een foto met je telefoon van het origineel, zodat je altijd beschikt over een digitale kopie.
  • Zorg dat je geschreven notities op de achterzijde van de foto’s bewaard door ze over te schrijven of door er een foto van te maken.
  • Als de foto in een plastic kader of omhulsel (bijvoorbeeld een mapje) zit, haal deze er dan voorzichtig uit of probeer het plastic eraf te pellen. Lukt dit niet, dan kan de foto in z’n geheel uit het kader worden gesneden. Trek de foto niet los, de foto kan scheuren. 

Enkele foto’s

  1. Vul drie aluminium schalen (formaat A4) tot ongeveer halverwege met schoon water. Start met afspoelen in schaal 1, en verplaats na enige tijd naar schaal 2 en daarna naar schaal 3. De derde schaal is, zeker nadat er al enkele foto’s zijn afgespoeld, de schaal met het schoonste water. 
  2. Spoel de foto af door de foto voorzichtig heen en weer te bewegen in het water, alsof je het wiegt. Gebruik eventueel een schone, zachte verfkwast om het vuil van de ondergedompelde foto af te vegen.
  3. Droog de foto’s op natuurlijke wijze, door ze plat en met het beeld naar boven op ongeprint keukenpapier neer te leggen. Een andere manier is om ze met een wasknijper aan een waslijn te drogen te hangen. Gebruik voor grotere foto’s twee wasknijpers.

Let op: 

  • Ververs het water in de bakken elke 20 minuten.
  • Laat voldoende ruimte tussen de foto’s, zodat ze elkaar niet kunnen raken wanneer je ze ophangt of neerlegt.
  • Zorg waar mogelijk voor natuurlijke ventilatie, door een raam iets te openen. Gebruik in geen geval een föhn of een andere warmtebron, in de hoop het proces te versnellen.
  • Hang de foto’s niet in direct zonlicht.

Meerdere foto's

Dompel de foto’s onder water en laat ze weken tot dat ze elkaar loslaten. Doe dit nooit langer dan 48 uur. Na het weken kun je de foto’s drogen, zoals hierboven is beschreven.

Let op:

  • Doe dit NIET bij historische foto’s, of foto’s gemaakt voor 1950. Raadpleeg in het geval van dit soort foto’s een conservator of deskundige, van bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of Blue Shield Nederland
  • Durf je niet zelf je aan elkaar geplakte foto’s los te maken? Bevries ze dan, in een schone en afsluitbare plastic zak. Neem daarna contact op met een professional.
  • Stop GEEN glazen negatieven of glazen platen in de vriezer. Deze kunnen uitzetten of breken.

Wanneer de foto achter glas zit

  1. Haal de foto uit de lijst, tenzij deze blijft plakken aan het glas.
  2. Laat de foto drogen, met het beeld naar boven zonder dat het iets raakt
  3. Zit de foto vast aan het glas, laat het in de lijst en droog de foto met de glaszijde naar beneden. Consulteer een conservator om de vervolgstappen te kunnen bepalen. 

Bron: Cultural Rescue Initiative. Originele tekst is hier te raadplegen.

Bezoek voor meer informatie in het Nederlands de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hier tref je onder andere handleidingen en calamiteitenwijzers, zoals het waterschadewiel

Loading...