Van 30 oktober tot 14 november 2017 vond de 39ste Algemene Conferentie (AC) van Unesco plaats, de tweejaarlijkse vergadering waar alle lidstaten en geassocieerde lidstaten aan deelnemen. De AC is het orgaan dat strategische besluiten, zoals het meerjarenprogramma en -budget, van de organisatie vaststelt. Daarnaast kiest de conferentie de leden van Unesco’s Uitvoerende Raad en van vele andere commissies. Nederland werd gekozen in het International Hydrological Programme (IHP).

Unesco’s Algemene Conferentie

Net voor de AC kondigden de Verenigde Staten per 1 januari 2019 uit Unesco te stappen; een grote klap voor de organisatie. “Het is een verlies voor Unesco, een verlies voor de hele Verenigde Naties en een verlies voor het multilateralisme”, aldus scheidend directeur-generaal Irina Bokova. Ook Israël kondigde aan de organisatie te zullen gaan verlaten. 

De conferentie bekrachtigde de benoeming van de Française Audrey Azoulay tot nieuwe directeur-generaal van Unesco voor een periode van vier jaar. 

Nederland organiseerde tijdens de AC een tentoonstelling over Anne Frank in de centrale hal van het Unesco-gebouw, waarin haar verhaal gekoppeld werd aan verhalen over uitsluiting en discriminatie van hedendaagse jongeren. Ook organiseerde ons land een succesvol side event over de ethiek van robotica. Unesco Commissielid Peter-Paul Verbeek was daarbij een van de sprekers.

Image
Audrey Azoulay, de nieuwe directeur-generaal van Unesco. (UN Photo/Kim Haughton)
Audrey Azoulay, de nieuwe directeur-generaal van Unesco. (UN Photo/Kim Haughton)
Loading...