Unesco biosfeer Maasheggen staat stil bij internationale biodiversiteitsdag

Unesco biosfeer Maasheggen staat stil bij internationale biodiversiteitsdag

Op 22 mei wordt de Internationale Dag van de Biodiversiteit gevierd. Ter gelegenheid hiervan delen Unesco-biosfeergebieden wereldwijd recepten uit hun duurzame streekkeuken.

Unesco vraagt op deze VN-dag aandacht voor het fundamentele belang van biodiversiteit voor onze voedselvoorziening en gezondheid, nu en in de toekomst.

Duurzame recepten

Om de internationale biodiversiteitsdag 2019 te vieren, delen Unesco-biosfeergebieden wereldwijd recepten van hun duurzame streekkeuken. De Maasheggen-ijsjes zijn gemaakt met gedroogde meidoornbessen, afkomstig van de meidoornheggen die zo typerend zijn voor het Maasheggengebied en een belangrijke rol spelen in het lokale ecosysteem als onderkomen voor insecten en dieren. De duurzame recepten van Unesco-biosfeergebieden wereldwijd worden gedeeld op het instagram account van het Unesco Man and the Biosphere programma.

Image
Het recept is geleverd door Janneke Bergholtz (restaurant De Meerstoel), een van de ondernemers in het Maasheggengebied.

Platform voor biodiversiteit

Unesco is een van de vier VN-partners van IPBES, het internationale platform voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten, dat eerder deze maand bijeenkwam op het Unesco-hoofdkantoor in Parijs en een alarmerend rapport uitbracht over de staat van de biodiversiteit in de wereld.

Programma's

Daarnaast werkt Unesco via diverse programma’s aan het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit in gebieden met Unesco-signatuur – werelderfgoedsites, geoparken en biosfeergebieden. Gezamenlijk hebben deze Unesco-gebieden een oppervlakte van meer dan tien miljoen vierkante kilometer, een gebied ter grootte van China, dat bescherming geniet via deze programma’s.

Meer informatie over het werk van Unesco in relatie tot biodiversiteit vind u hier.

Het Maasheggengebied

Loading...