
Wie zitten er in het comité?
Het comité bestaat uit 21 landen die zijn gekozen uit bijna 200 landen die het Werelderfgoedverdrag hebben ondertekend. Het Koninkrijk Nederland is geen lid van het comité, maar wel aanwezig. Zo kan Nederland meeluisteren en indien gewenst vragen beantwoorden.
Wat staat er op de agenda?
De agenda van de 47e sessie is uitgebreid. Belangrijkste onderwerpen zijn:
- Nieuwe nominaties: Er liggen meer dan 30 voorstellen voor nieuwe werelderfgoedsites op tafel. Daaronder zijn zowel culturele sites als natuurlijke gebieden, zoals de prehistorische rotsgraven Domus de Janas uit Sardinië, het nationale park Cavernas do Peruaçu in Brazilië en herdenkingsplaatsen in Cambodja waar de onderdrukking door het Rode Khmer regime centraal staat.
- Staat van instandhouding: Hoe gaat het met bestaande erfgoederen? Het comité bespreekt of de huidige werelderfgoederen goed beschermd zijn, of dat ze worden bedreigd. Daarbij komt ook Nederland aan bod met de Waddenzee en de Hollandse Waterlinies. Ook erfgoed in oorlogsgebieden, zoals in Oekraïne en Mali, krijgt aandacht.
- Werelderfgoed in gevaar: Sommige plekken dreigen ernstig beschadigd te raken door oorlog, klimaatverandering of slecht beheer. Die kunnen op de speciale lijst van Werelderfgoed in Gevaar worden geplaatst. De lijst is bedoeld als aanmoediging om als wereldgemeenschap beter voor het erfgoed te zorgen.
Wat betekent dit voor Nederland?
Voor het derde jaar op rij staat de Waddenzee op de agenda van UNESCO. De organisatie maakt zich zorgen over hoe goed het gebied wordt beschermd. Nederland, Duitsland en Denemarken moeten uitleggen hoe zij de bijzondere natuurwaarden beschermen. Daarbij kijkt het comité onder andere naar de druk van energieprojecten, klimaatverandering en activiteiten bij de Eemshaven. Ook wil UNESCO dat de drie landen zorgen voor betere wettelijke regels om de Waddenzee te beschermen.
Rol van de UNESCO Commissie
Tijdens de vergadering organiseren de Nederlandse en Oostenrijkse UNESCO-commissies een side event over de rol van nationale commissies bij werelderfgoed. Zij verbinden overheden, experts, burgers en andere UNESCO-programma’s. Daarnaast wordt tijdens dit evenement een Europees netwerk van nationale commissies gelanceerd, dat samenwerking en kennisuitwisseling over werelderfgoed tussen de commissies moet versterken.
Volg het live
De vergadering is online te volgen via de website van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO.