Tentoonstelling ‘Cultuur onder Vuur’ geopend op Loevestein

Tentoonstelling ‘Cultuur onder Vuur’ geopend op Loevestein

Op 19 september heeft Unesco Commissievoorzitter Kathleen Ferrier de nieuwe tentoonstelling Cultuur onder Vuur geopend op Slot Loevestein. De expositie over de bescherming van kunst en erfgoed tijdens gewapende conflicten is georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid. 

Tijdens haar speech gaf Ferrier aan dat gewapende conflicten onterecht worden gezien als een ver-van-ons-bed-show. Ook in vredestijd kan collectieve onvrede zich op erfgoed richten. Dat is een van de conclusies uit het advies ‘Een Wapen in Vredestijd’ dat de Nederlandse Unesco Commissie recent uitbracht. Daarin stelt de Commissie dat de bescherming van erfgoed in crisissituaties nog niet goed geregeld is in ons land. Hier zijn inmiddels Kamervragen over gesteld. Minister van Engelshoven heeft toegezegd er in het voorjaar van 2021 op terug te komen. “De vernietiging van erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s. Daarom onderstreept Unesco het belang van het nemen van beschermingsmaatregelen, juist in vredestijd. We zijn dan ook verheugd dat Loevestein via deze tentoonstelling hier aandacht voor vraagt.”

“Een krachtige en effectieve manier om vrede en vrijheid te bewaren is het benadrukken van het belang van cultuur, van geschiedenis”
- Kathleen Ferrier -

Drieluik

De tentoonstelling is opgebouwd als een drieluik. Het eerste deel gaat over Slot Loevestein en andere schuilplaatsen waar Nederlands erfgoed tijdens de oorlog werd ondergebracht. Waarom maakte de Nachtwacht een zwerftocht door het land? Waarom besloot de overheid al voor de oorlog om kunstbunkers te bouwen in de duinen?

Het tweede deel richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met de fototentoonstelling Culture in Armed Conflict, van de Unesco Commissie als kern. De fototentoonstelling wordt aangevuld met bijzondere verhalen over hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden hun erfgoed probeerden veilig te stellen. Ferrier: “We vieren dit jaar de 75e verjaardag van de Verenigde Naties en 75 jaar vrede en vrijheid. [...] Een krachtige en effectieve manier om vrede en vrijheid te bewaren is het benadrukken van het belang van cultuur, van geschiedenis, en daarom ook het belang van respect over en weer voor elkaars cultuur en geschiedenis.

In het derde en laatste deel van de expositie wordt het publiek betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden?

“Slot Loevestein is een unieke locatie voor een tentoonstelling over bescherming van cultureel erfgoed,” aldus directeur Ed Dumrese. “Hier zat de grondlegger van het volkenrecht, Hugo de Groot, gevangen en bereidde hij zich voor op zijn grote werk over oorlog en vrede. Verhalen over vrijheid, oorlog en vrede zijn rechtstreeks te koppelen aan de rijke geschiedenis van het slot.”

Praktische informatie

De tentoonstelling “Cultuur onder vuur” is te zien tot en met 28 februari 2021. Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij het toegangskaartje. Wegens het corona-virus is het nodig vooraf online een entreebewijs én een tijdsblokticket te reserveren, ook voor museumkaarthouders. 

Loading...