Meer gendergelijkheid in de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI)

Meer gendergelijkheid in de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI)

Op het congres 'Hey Siri, vind een geschikte kandidaat', gingen verschillende stakeholders met elkaar in gesprek over gendergelijkheid en AI.

Het thema gender en kunstmatige intelligentie heeft al langer de aandacht van Unesco. Zo onderzocht een rapport uit 2019, getiteld I’d Blush If I Could, hoe de mondiale genderongelijkheid op het gebied van digitale vaardigheden moest worden tegengegaan. Twee maanden geleden bracht Unesco samen met de OECD een uitgebreid rapport uit getiteld The Effects of AI on the Working Lives of Women. Hierin worden twee belangrijke, mondiale problemen geschetst. Ten eerste werken in de ICT-sector wereldwijd veel te weinig vrouwen. En ten tweede worden de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt negatieve beïnvloed door toepassingen die gebruik maken van algoritmes en andere vormen van kunstmatige intelligentie. Deze toepassingen bevestigen vaak reeds bestaande (seksistische) vooroordelen.

Diverse stakeholders

Op het congres georganiseerd door WOMEN Inc., Hey Siri, vind een geschikte kandidaat, gingen HR-professionals, werkgevers, beleidsmakers, onderwijzers, juristen en tech-specialisten met elkaar in gesprek over deze kwestie. Aan het einde van de dag werden tien principes gepresenteerd waar een gevarieerde groep stakeholders, waaronder de Nederlandse Unesco Commissie, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Rathenau Instituut, en de Nederlandse AI Coalitie, zich voor wil gaan inzetten. Het belangrijkste principe, volgens de aanwezigen, was dat alle belanghebbenden moeten worden betrokken bij het ontwikkelen en toepassen van kunstmatige intelligentie.>

Het initiatief sluit goed aan bij de eerder door Unesco aangenomen Aanbeveling over de Ethiek van Kunstmatige Intelligentie. Dit instrument moedigt overheden, maar ook andere stakeholders, aan om voortdurend te toetsen of AI toepassingen mensgericht zijn, en de 193 lidstaten van Unesco beloven in deze Aanbeveling bestaande ongelijkheden en vooroordelen actiever tegen te gaan. De Nederlandse Unesco Commissie onderstreept hierbij het belang van het inzetten van diverse en inclusieve teams bij het ontwerpen van algoritmes en andere toepassingen. Cruciaal is volgens de Commissie ook dat burgers in een vroeg stadium niet alleen worden geïnformeerd over de mogelijke impact van AI, maar dat zij de kans krijgen mee te denken over de plaats die deze toepassingen in onze samenleving hebben en krijgen.

Links

Lees het volledige verslag van het congres Hey Siri, vind een geschikte kandidaat.

Meer over de Unesco Aanbeveling over de Ethiek van Kunstmatige Intelligentie.

Bekijk een eerdere webinar van WOMEN Inc. over inclusieve werving en selectie:

Loading...