Internationale Vrouwendag 2021: Unesco vraagt aandacht voor digitale gendergelijkheid

Internationale Vrouwendag 2021: Unesco vraagt aandacht voor digitale gendergelijkheid

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert Unesco een bijeenkomst om aandacht te vragen voor de ‘gender gap’ in digitale technologie. Deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen manifesteert zich met name op het vlak van digitale vaardigheden, die bij meisjes en vrouwen onderontwikkeld zijn.

Daarnaast loopt de bijdrage van vrouwen in het ontwerp, de ontwikkeling en de toepassingen van digitale technologie zoals Artificiële Intelligentie (AI) sterk achter op die van mannen.

Vrouwonvriendelijk gedrag

Volgens een studie van het World Economic Forum (2019) is slechts 22% van de AI- professionals wereldwijd vrouw. Dit is problematisch, omdat blijkt dat deze ondervertegenwoordiging vrouwonvriendelijk gedrag en genderstereotypen in de hand werkt. Unesco publiceerde eerder het rapport “I’d blush if I could” over het geprogrammeerde onderdanige gedrag van “vrouwelijke” spraakassistenten zoals Alexa en Siri.

Een betere vertegenwoordiging van vrouwen en een diverser palet van denkbeelden bij de ontwikkeling en toepassing van AI kan dit soort stereotype patronen helpen voorkomen. Als er niets gebeurt, dreigt binnen twee jaar 85% van alle AI- toepassingen tot onjuiste uitkomsten te leiden als gevolg van deze vormen van bias, aldus het WEF rapport. 

Hoe kan (gender-)inclusie en diversiteit in de AI-sector bevorderd worden? Volgens een rapport van Figure Eight zijn er bij veel bedrijven nagenoeg geen vrouwelijke sollicitanten voor AI- en data science-banen. Vrouwen en meisjes maken minder gebruik van AI bij dagelijkse handelingen, hebben minder kennis van programmeren, en de kans dat ze een technologisch patent aanvragen is 13 keer kleiner dan mannen. Vrouwelijk leiderschap in de AI sector is sterk ondervertegenwoordigd en vrouwen worden ook minder benaderd voor leidinggevende posities.

Patroon keren

De bijeenkomst die Unesco organiseert op 8 maart, in samenwerking met World Economic Forum en Women4AI Daring Circle of the Women’s Forum for the Economy and Society, gaat over de vraag hoe we dit patroon kunnen keren. Naast het rapport “I’d blush if I could” wordt ook de nieuwe Unesco Recommendation besproken over de ethiek van Artificiële Intelligentie, waar aandacht voor genderongelijkheid als gevolg van bijvoorbeeld algoritmische bias een belangrijke plaats inneemt.

Voor meer informatie zie het bericht van Unesco over de bijeenkomst “Girl Trouble: Breaking Through the Bias in AI”.

Loading...