De Unesco Commissie is in Nederland dé instantie die de verbinding kan leggen tussen de verschillende Unesco-erkenningen. Dat zijn onder meer de Unesco-scholen, Werelderfgoedsites, instellingen met collecties die een Memory of the World status hebben, Geoparken, Mens & Biosfeergebieden, Learning Cities, Cities of Literature, Immateriële erfgoederen, Unesco-instituten en het netwerk van Unesco-leerstoelen.
Familiedag
In totaal zijn er bijna 160 officiële Unesco-erkenningen in Nederland die als geheel ook wel de ‘Unesco-familie’ wordt genoemd. Voor deze instellingen en groepen organiseerde de Commissie op 20 juni een Familiedag in Villa Jongerius in Utrecht. De bedoeling van de dag was het opdoen van inspiratie en het smeden of versterken van onderlinge banden. Het was de tweede keer dat deze dag plaatsvond.
Keynote speaker Mart de Kruif, Voormalig Commandant der Landstrijdkrachten, sprak over het belang van een organisatie als Unesco in tijden van crisis en oorlog. “Hoe bestrijden we haat en angst die aan oorlog ten grondslag ligt? Met de kracht van het goede. Unesco kan daarin als primary power en verbinder een belangrijke rol spelen. Maar, ieder van ons zal zich ook voor vrede moeten inzetten”.
Na een panelgesprek over de rol van Unesco in crisissituaties verdeelden de deelnemers zich in regionale groepen om andere leden van de Unesco-gemeenschap uit de eigen streek te ontmoeten en te onderzoeken of er mogelijkheden voor samenwerking waren.
De middag was gewijd aan zes verschillende deelsessies over Unesco-onderwerpen, waaronder een quiz over de Cariben met medewerking van vertegenwoordigers van de zes eilanden in het Caribische deel van het koninkrijk, een sessie over AI in het onderwijs en een masterclass over het tegengaan van racisme en discriminatie. Een workshop over omgaan met toekomstige onzekerheid over klimaatverandering, een sessie over de werking van Unesco wereldwijd en een praktische sessie over Unesco-waarden, merkidentiteit en logogebruik sloten het inhoudelijke gedeelte van de dag af.