Minder journalisten omgekomen in 2019

Minder journalisten omgekomen in 2019

Het Unesco-observatorium voor vermoorde journalisten registreerde in 2019 57 moorden op journalisten. Vergeleken met 99 in 2018 is dat het laagste aantal in meer dan een decennium.

In alle regio's van de wereld werden journalisten vermoord, maar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied waren het meest onveilig met 40% van het aantal moorden. Over het laatste decennium bezien werd gemiddeld genomen elke 4 dagen een journalist vermoord. 

Lokale politiek, corruptie en misdaad

De cijfers tonen aan dat journalisten niet alleen risico's lopen bij het verslaan van gewelddadige conflicten, maar vooral ook dat ze doelwit zijn bij het rapporteren over lokale politiek, corruptie en misdaad – vaak in hun eigen woonplaats. Bijna tweederde (61%) van de gevallen in 2019 vond plaats in landen die zich niet in een gewapend conflict bevinden, een omkering van de situatie in 2014 toen dit cijfer een derde was. In meer dan 90% van de in 2019 geregistreerde moorden betrof het journalisten die werkzaam waren voor lokale media.

Het Unesco-rapport Intensified Attacks, New Defenses, laat zien dat journalisten in toenemende mate verbale en fysieke aanvallen ervaren. De afgelopen jaren kenmerkten zich door een toename van ontvoering, fysiek geweld, en gevangenneming van journalisten. Ook raakte journalistiek-vijandige retoriek wijder verspreid. Vooral vrouwelijke journalisten zijn vaak het doelwit van online intimidatie en gendergerelateerd geweld.

Het zwijgen opleggen

Het algemene doel van bedreigingen tegen journalisten is om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en de toegang van het publiek tot informatie te beperken.

Unesco werkt aan het verbeteren van de veiligheid van journalisten en bestrijdt de straffeloosheid voor misdaden die tegen journalisten worden gepleegd. Het straffeloosheidspercentage blijft wereldwijd met bijna 90% schokkend hoog. Lees de het laatste Unesco-rapport Protect Journalists, Protect the Truth

Ondermijning democratie

In antwoord op deze cijfers zei Audrey Azoulay, de directeur-generaal van Unesco: “Unesco blijft diep verontrust over de vijandigheid en het geweld tegen journalisten over de hele wereld. Zolang deze situatie voortduurt, zal dit het democratisch debat ondermijnen.”

Loading...