Mijlpaal in de Nederlandse universitaire wereld: 1 op de 4 hoogleraren vrouw

Mijlpaal in de Nederlandse universitaire wereld: 1 op de 4 hoogleraren vrouw

Het gemiddelde percentage vrouwelijke hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten is opgelopen tot 25,7%. Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2021.

Dat is een stijging van 1,5 procentpunt ten opzichte van eind 2019, toen het gemiddelde percentage 24,2 bedroeg. Ook bij de vrouwelijke universitair hoofddocenten is een mijlpaal bereikt. Daar steeg het percentage van 27,5% naar 30,4%.

Universiteiten

Het percentage vrouwelijke hoogleraren steeg bij alle universiteiten. De stijging loopt uiteen van 0,1 procentpunt bij de Radboud Universiteit Nijmegen tot 3,5 procentpunt bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er zijn inmiddels 4 universiteiten de grens van 30% vrouwelijke hoogleraren gepasseerd: de Open Universiteit, de Universiteit Maastricht, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leiden. De Open Universiteit is de eerste universiteit die de grens van 40% vrouwelijke hoogleraren overschrijdt. Hekkensluiter is dit jaar de Technische Universiteit Delft met 17,9% vrouwelijke hoogleraren, die daarmee als enige universiteit de grens van 20% vrouwelijke hoogleraren nog niet heeft bereikt.

Nieuwe streefcijfers

Inmiddels zijn er op verzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren nieuwe streefcijfers gesteld voor 2025. Worden de streefcijfers behaald, dan zal in 2025 geen enkele universiteit meer een percentage vrouwelijke hoogleraren onder de 25% hebben.

Nederland bevindt zich met deze cijfers in de onderste regionen van de EU, maar steeg ten opzichte van 2015 van de 24ste naar de 21ste plek. Roemenië, Letland en Malta vormen de top-3. 

Lees de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2021.

Loading...