World Press Freedom Survey: de eerste resultaten

World Press Freedom Survey: de eerste resultaten

Op 3 mei, World Press Freedom Day, zijn de eerste resultaten gepubliceerd van een wereldwijd onderzoek rond vrijheid van expressie en persvrijheid onder (jonge) mediamakers. 

Hoe ervaren bloggers, vloggers, influencers, fotografen en andere online mediamakers het maken van content, zeker daar waar dat minder goed mogelijk is, onder bijvoorbeeld onvrije omstandigheden?

Het onderzoek is een initiatief van RNW Media in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie en de Unesco Jongerencommissie en werd gelanceerd op de World Press Freedom Conference 2020 in Den Haag. De eerste resultaten zijn nu beschikbaar.

Image

Angst

Gevraagd naar voorbeelden van hun grootste zorg en angst zeggen veel respondenten dat ze zich ingeperkt voelen om te kunnen publiceren. Sommigen zijn bang voor de militaire dictatuur waarin ze leven, ervaren censuur door de overheid of zijn bang voor overheidscorruptie, of voor het bevriezen van middelen en fondsen. Heel concreet betekent dit angst voor arrestatie, intimidatie en pesterijen.

Het doel van het onderzoek is om inzichten te vergaren over deze wereldwijde, alternatieve media-communities. En om te kijken hoe er veilige, inclusieve online ruimtes kunnen worden gecreëerd.

Lees de analyse van de eerste resultaten

Doe mee aan het onderzoek

Het is nog steeds mogelijk om het onderzoek in te vullen:

https://surveyr.datacoll.nl/myqahpbyyf

Loading...