Achtergrond
De Nkulumazhiba middelbare school in Zambia (Foto: UCN)
Achtergrond
Over deze foto
De Nkulumazhiba middelbare school in Zambia kon worden gebouwd met steun van UCN. (Foto: UCN)

Wat doet het Unesco Centrum Nederland?

Wat doet het Unesco Centrum Nederland?

Wat doet het Unesco Centrum Nederland?

Naast de Nederlandse Unesco Commissie bestaat in ons land ook de onafhankelijke stichting Unesco Centrum Nederland (UCN). UCN verleent al sinds de jaren ‘50 financiële ondersteuning aan kleinschalige onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden.

Het Unesco Centrum Nederland (UCN) financiert al jarenlang kleine projecten in ontwikkelingslanden. Voorheen liep de uitvoering via het hoofdkantoor van Unesco in Parijs, maar sinds Unesco daarmee stopte, voeren Nederlandse organisaties de projecten uit en vragen daarvoor steun aan bij UCN. UCN biedt alleen ondersteuning bij activiteiten in de onderwijssector, niet alleen omdat dit een van de hoofddoelstellingen van Unesco is, maar ook omdat de bescheiden middelen tot keuzes dwingen.

Een van de kernvragen bij de beoordeling van aanvragen is of de uitvoerende partijen na toekenning van de gevraagde steun op eigen kracht verder kunnen. Zo zal een schoolgebouw of meubilair wel voor financiering in aanmerking komen, maar salarissen van onderwijzend personeel niet. De steun van UCN is in beginsel eenmalig, al is financiering van een aanvullend project niet uitgesloten. Voor een volledig overzicht van de criteria, zie unescocentrum.nl/aanvraag.

Eén van de organisaties die van UCN een bijdrage ontvingen, is het Zambia Allocation Program (ZAP), opgericht in 2008 en werkzaam in het Mumbwa district, een van de armste gebieden van Zambia. Daar is in 2011 gestart met de bouw van een lagere school, die in oktober 2013 de status van Government School kreeg. Omdat er in het district geen volwaardige middelbare school was, kwam hierop in 2015 een vervolg toen begonnen werd met de bouw van een middelbare school en huizen voor leraren.

Image
Leerlingen van de Nkulumazhiba middelbare school in Zambia. (Foto: UCN)

Verder wordt de bouw van een boarding school voorbereid die nodig is omdat het voor veel kinderen te ver en te gevaarlijk is om dagelijks naar school te komen. Ook wil ZAP een trainingscentrum opzetten waar kinderen kunnen worden opgeleid tot timmerman, fietsenmaker, naaister, elektricien of vroedvrouw. UCN steunde ZAP in 2015 en een nieuwe steunaanvraag is in behandeling.

Meer informatie:

Secretariaat Unesco Centrum Nederland

Oranje Nassaulaan 5
1075 AH AMSTERDAM
020 – 673 01 00

http://www.unescocentrum.nl/
info@unescocentrum.nl

Loading...