Voices of Tolerance nu ook in Arnhem

Voices of Tolerance nu ook in Arnhem

Het succesvolle project Voices of Tolerance, een initiatief van museum Ons' Lieve Heer op Solder, heeft nu ook een editie in Arnhem. Aan dit project doet een aantal Unesco-scholen mee.

Unesco-coördinator Irma Verheggen van het Titus Brandsma College in Velp vertelt: “8 februari zijn we gestart met de Arnhemse editie van het project Voices of Tolerance. Met Voices of Tolerance Amsterdam zetten we ons al jaren in om met leerlingen van de derde klas in het vmbo in gesprek te gaan over de onderwerpen identiteit, vrijheid en tolerantie in de huidige samenleving.

Als Titus Brandsma College organiseren we dit jaar samen met Museum Ons’ Lieve Heer op Solder Amsterdam en Stichting Playing for Success Arnhem voor het eerst de Arnhemse editie van Voices of Tolerance.

Burgerschapsvorming

Het project Voices of Tolerance stimuleert ontmoetingen en heeft als doel leerlingen bewust te maken van het feit dat zij onderdeel zijn van een diverse en democratische maatschappij waarin ook hún stem geldt en waarin zij zelf kunnen bijdragen aan een tolerantere samenleving. 

Gelredome

Het bezoek aan Gelredome Stadion op 8 februari vormde de aanleiding voor gesprekken over tolerantie en (religieuze) diversiteit. We werden met 75 leerlingen van het Titus Brandsma College in Velp ontvangen in Gelredome Arnhem. Onder leiding van professionele museumrondleiders uit Amsterdam en stagiairs van Playing for Succes Arnhem hebben de leerlingen op de toplocaties van het stadion met elkaar actuele topics besproken. Kun je in de topsport openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid? Waarom zitten bij voetbal de supporters strikt gescheiden terwijl zij bij andere sporten bij elkaar zitten? Hoe kan racisme op de tribune het beste aangepakt worden? Mooie gesprekken en vele genuanceerde meningen van leerlingen. Een topmiddag! 

Vervolg

In maart volgen er creatieve workshops op beide scholen, leerlingen gaan dan verder in gesprek. Ze worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen wereldbeelden en deze onder woorden en in beeld te brengen. Op 12 april is er het eindevent in Gelredome.

Burgemeester Markouch en enkele andere gezagsdragers, maatschappelijke sleutelfiguren en influencers zullen dan in gesprek gaan met onze leerlingen. Volgend schooljaar hopen we dit project met meerdere (Unesco) scholen in de regio voort te kunnen zetten.”

 

Loading...