VOC-archieven als basis voor een gesprek over het verleden

VOC-archieven als basis voor een gesprek over het verleden

Het hoofdkwartier van Unesco in Parijs organiseert dit voorjaar een project waarbij leerlingen van scholen uit Nederland en Indonesië kennis maken met het gedeelde verleden. Dat doen zij aan de hand van documentair erfgoed dat opgenomen is in het Memory of the World Register.

Voor Nederland doen Kindcentrum De Ontluiking (basisonderwijs) en Christelijk College Nassau Veluwe (voortgezet onderwijs) mee aan het project. Hun partnerscholen bevinden zich in Jakarta. 

VOC-archieven

De basisscholen kozen de VOC-archieven als onderwerp. De leerkrachten van beide scholen ontmoetten elkaar online om het project op te zetten. Zij spraken af dat het belangrijk was dat de kinderen elkaar eerst zouden leren kennen. Want ja: wie wonen er daar eigenlijk aan de andere kant van de wereld? Wat hebben we al over elkaar geleerd, en klopt ons beeld een beetje met de werkelijkheid? Beide scholen maakten een vlog, om de school en het leven op school aan elkaar te laten zien. Na het bekijken daarvan, hebben de kinderen elkaar online ontmoet en vragen gesteld over hun scholen en gewoontes.

De tweede stap is kennismaken met het erfgoed uit de koloniale tijd. De Ontluiking bezocht in april het Nationaal Archief in Den Haag, de school uit Jakarta het Nationaal Museum in Jakarta. In het Nationaal Archief bezochten de kinderen de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij. Daarin kijken vanuit het perspectief van verschillende personages naar de tijd van Handel en slavernij. Vervolgens gingen ze naar de depots: om oude kaarten van Jakarta te bekijken, en stukken uit het VOC-archief. Nederland en Indonesië delen vele kilometers VOC-archief.

Handleiding en training

Unesco wil dit project als basis gebruiken voor het ontwikkelen van een handleiding en training voor docenten, om hen te helpen bij het voeren van gesprekken over het koloniale verleden aan de hand van documentair erfgoed.

Parallel aan de samenwerking tussen Nederland en Indonesië, vindt ook een project tussen Engeland en Ghana plaats. Unesco is van plan om het project na deze pilotfase uit te breiden: vanuit Nederland met een samenwerking met het Caribisch deel van het koninkrijk, en met een nieuw project tussen Duitsland en Namibië.

Wikiwijs

De voor Nederland ontwikkelde materialen worden aan het einde van de pilot beschikbaar gesteld via unesco.wikiwijs.nl.

Image
Een liefdesbrief uit het VOC-archief!
Image
In het Nationaal Archief ligt zo'n 1,2 km aan VOC-archief. In het archief in Jakarta ook nog 2 km.
Loading...