Unesco ontneemt Liverpool de Werelderfgoedstatus

Unesco ontneemt Liverpool de Werelderfgoedstatus

Op 21 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco besloten om de maritieme handelsstad Liverpool van de Werelderfgoedlijst te verwijderen. De site stond al tien jaar op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar. 

Het Werelderfgoedcomité kwam tot deze beslissing in een geheime stemming waarvoor twee-derde meerderheid was vereist. Al jaren verzochten Unesco en adviesorgaan ICOMOS om geen rigoreuze nieuwbouw in het havengebied van Liverpool toe te laten, omdat die de uitzonderlijke waarde van het havengebied aantastten. Het bijzondere van de haven was nu juist dat deze nog in zijn oorspronkelijke vorm bewaard was gebleven met een onaangeroerd aangezicht.

Aantasting

Omdat de stad toch nieuw- en hoogbouw toestond werd dat aangezicht onherstelbaar aangetast, waarop het Comité heeft beslist dat de uitzonderlijkheid niet langer te onderbouwen was. 

Het verlies van de uitzonderlijke universele waarde – hét criterium voor werelderfgoed – is onomkeerbaar. Een land krijgt niet de kans om het erfgoed opnieuw in te dienen. Volgens Unesco is elke verwijdering van de Werelderfoedlijst „een verlies voor de internationale gemeenschap”.

Het is sinds het ontstaan van de Werelderfgoedlijst in 1978 pas twee maal eerder voorgekomen dat werelderfgoed van de lijst werd verwijderd. Dat gebeurde eerder het Beschermd gebied van de Arabische Oryx in Oman (2007) en de Elbe-vallei bij Dresden in Duitsland (2009). 

Besluit

Het was geen gemakkelijk besluit omdat sommige landen vanwege het online-karakter van de comitévergadering hadden aangegeven geen rigoureuze beslissingen te willen nemen. Desalniettemin stemde het Comité met de benodigde meerderheid in.

Meer informatie op de site van het Werelderfgoedcentrum van Unesco en op de website van The Guardian

Bekijk hieronder de laatste aflevering van de Werelderfgoedvlogserie, over het verwijderen van erfgoed van de Werelderfgoedlijst.

Loading...