Unesco Commissie zoekt een Commissielid met focus Onderwijs

Unesco Commissie zoekt een Commissielid met focus Onderwijs

De Nederlandse Unesco Commissie zoek een Commissielid met expertise op het gebied van (basis- en voortgezet) onderwijs. Geïnteresseerde kandidaten worden van harte uitgenodigd om te reageren.

Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties (VN) op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Unesco stimuleert interculturele dialoog, draagt bij aan de bescherming van cultureel erfgoed en bevordert de inzet van wetenschap in (inter-) nationaal beleid. Unesco zet zich in voor kwalitatief goed onderwijs voor iedereen en benadrukt het belang van een vrije en pluriforme pers. Elk land dat lid is van Unesco heeft een eigen Unesco Commissie. 

De Nederlandse Commissie bevordert de bekendheid van Unesco, stimuleert de inbreng van Nederlandse kennis en experts in de internationale Unesco organisatie. Ook adviseert de Commissie, gevraagd en ongevraagd, de Nederlandse overheid over Unesco-onderwerpen. 

De minister van OCW benoemt de elf leden van de Commissie. De Commissie vergadert vier keer per jaar en organiseert daarnaast diverse activiteiten in het kader van de missie. De Commissie wordt ondersteund door een professioneel bureau.

Profiel van leden van de Unesco Commissie

Alle leden van de Unesco Commissie steunen de doelstellingen van Unesco. Daarbij geldt voor elk lid:

  • deskundig en gezaghebbend op tenminste één van de vier domeinen van Unesco
  • heeft een breed relevant netwerk en is bereid dat te delen
  • is in staat om ook buiten het eigen domein bij te dragen aan discussie en advies
  • is bereid en in staat een actieve bijdrage te leveren – persoonlijk of via het effectief inzetten van haar/zijn netwerk – aan de realisering van een of meer van de doelstellingen in het werkplan
  • heeft de mogelijkheid en is bereid zich (ook buiten de vergaderingen) in te zetten voor de Commissie

Gezien de huidige samenstelling van de Commissie zoeken we een commissielid met een profiel op het gebied van onderwijs. Gezaghebbend en met ruime actuele ervaring in de sector, met name in het primair en voortgezet onderwijs, met een brede blik op het onderwijsveld, met visie op het veranderend vermogen van onderwijs, en die in staat is relaties te leggen met internationale ontwikkelingen en met andere terreinen van de Unesco Commissie.

We streven naar een evenwichtig samengestelde commissie. Heeft u interesse in lidmaatschap van de Unesco Commissie dan horen we graag van u. Ook is het mogelijk om geschikte kandidaten voor te dragen. Het selectieproces wordt uitgevoerd door de Unesco Commissie. Die doet vervolgens een voordracht voor benoeming bij de minister van OCW. Benoeming is voor een periode van vier jaar, met een mogelijke tweede termijn van vier jaar. 

Lidmaatschap van de Unesco Commissie is een nevenfunctie. Leden van de Commissie ontvangen een vacatievergoeding.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris-directeur van het bureau van de Unesco Commissie via mschelhaas@unesco.nl.

Reacties met een CV en korte motivatie zien wij graag tegemoet voor 1 mei, gericht aan de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie via vacature@unesco.nl.

De gesprekken zullen plaatsvinden op 28 mei en 4 juni.

Loading...