Unesco Commissie brengt brochure uit over kunstmatige intelligentie

Unesco Commissie brengt brochure uit over kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) is overal. De lancering van ChatGPT laat zien dat de komst van nieuwe technologieën ethische vragen kan opwerpen.

Voor sommige mensen hebben zulke chatbots, ook wel ‘generatieve AI’ genoemd, enorme potentie. Leerlingen en studenten doen hun werk bijvoorbeeld een stuk sneller, en ze leren op creatieve manieren met taal omgaan. Maar er zijn ook bedenkingen: is een tekst die (deels) door een programma is geschreven, nog wel echt van jou? Wanneer moeten we zoiets als plagiaat bestempelen?

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (‘AI’) systemen zijn in staat om informatie te verwerken op een manier die lijkt op menselijke denkprocessen, zoals redeneren, leren, waarnemen, voorspellen, plannen of besturen.

Een AI-Aanbeveling

Niet alleen jongeren, maar ook overheden, bedrijven, en maatschappelijke organisaties maken al volop gebruik van AI. Daarom is het belangrijk dat kunstmatige intelligentie wordt ontwikkeld en toegepast op een manier die voldoet aan onze ethische normen.

Unesco bracht in 2021 een Aanbeveling uit over de ethiek van kunstmatige intelligentie. Hierin geeft de VN-organisatie allerlei concrete opdrachten mee aan overheden en ontwikkelaars om te zorgen dat kunstmatige intelligentie in dienst blijft staan van de maatschappij en van duurzame ontwikkeling.

Brochure

Image

De Nederlandse, Duitse, en Sloveense Unesco Commissies hebben gezamenlijk een Engelstalige brochure uitgebracht over deze AI-Aanbeveling. De brochure legt in begrijpelijke taal uit welke kwesties er moeten worden geregeld op de thema’s gezondheid, cultuur, milieu, gendergelijkheid, en onderwijs en onderzoek. 

Zo worden overheden gevraagd om de loopbanen van vrouwen in de exacte wetenschappen en ICT te bevorderen, zodat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op een representatievere wijze plaatsvindt. Een ander voorbeeld is de oproep aan overheden, ontwikkelaars en onderwijzers om educatieve programma’s te ontwikkelen, zodat kinderen kunnen leren over de ethische dilemma’s rondom AI. Zo zorgen we dat ook in de toekomst kunstmatige intelligentie een positieve impact heeft op de mensheid. 
 

U kunt de brochure hier downloaden

Loading...