Training Erfgoedredders van start in Brabant

Training Erfgoedredders van start in Brabant

Op 6 augustus is de internationale training First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis van start gegaan in Noord-Brabant. Namens de Nederlandse Unesco Commissie verwelkomde commissielid Charlotte Huygens de deelnemers, die uit de hele wereld afkomstig zijn. In totaal zullen 24 erfgoedprofessionals deze maand worden opgeleid in het beschermen en redden van erfgoed in alle soorten en maten.

De training is erop gericht om in crisissituaties zoals (natuur)rampen en oorlogen, erfgoed ‘eerste hulp’ te bieden. De deelnemers leren erfgoed preventief te beschermen, te redden en/of te herstellen.

Image
Unesco Commissielid Charlotte Huygens verwelkomt de deelnemers van de FAC 2018 (foto: Prins Claus Fonds | © Maarten van Haaff)
Unesco Commissielid Charlotte Huygens verwelkomt de deelnemers van de FAC 2018 (foto: Prins Claus Fonds | © Maarten van Haaff)

Publieke evenementen 

Tijdens de trainingsperiode worden diverse aspecten van de bescherming van cultureel erfgoed belicht in verschillende openbare evenementen, die deels georganiseerd zijn door de Nederlandse Unesco Commissie. Deze omvatten:

24 augustus: Filmvertoning van de prijswinnende documentaire The Destruction of Memory, in het Chassé Theater in Breda, gevolgd door een discussie. Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie, leidt een panel van experts in de bescherming van cultureel erfgoed waaronder Majoor Edwin Maes, van de afdeling Achtergrondgeschiedenis van de culturele geschiedenis van het Nederlandse ministerie van Defensie en Corinne Wegener, directeur van het Smithsonian Cultural Rescue Initiative.

25 augustus: Interactieve Minecraft gaming sessie bij het stadsBiEB Centrum ’s-Hertogenbosch. Bezoekers mogen mee doen aan het digitaal nabouwen van de monumentale kathedraal St Jan ’s-Hertogenbosch. Ook kunnen bezoekers de Minecraft St. Jan in Virtual Reality beleven. Georganiseerd door het Prins Claus Fonds.

25 augustus: ‘Spelen in de middeleeuwen’ bij de ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch in het Groot Tuighuis. Er zijn archeologische vondsten van allerlei speelgoed en spelmateriaal uit vroeger eeuwen te zien. Naast deze zijn er ook nieuwe, door de Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch ontwikkelde, spelvormen. Bovendien kun je je hullen in middeleeuwse kledij om dan via digitale technieken terecht te komen in middeleeuws ’s-Hertogenbosch. Georganiseerd door het Prins Claus Fonds.

28 augustus: Documentair erfgoed in kleine instellingen, discussie en workshop in De Nieuwe Veste in Breda. De vernietiging van documentair erfgoed is een specifieke zorg van archieven over de hele wereld. Vincent Wintermans, senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Unesco Commissie zal het Memory of the World-programma van Unesco bespreken. Frank Bergevoet van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed plaatst de discussie erfgoed in een Nederlandse context, gevolgd door een workshop over de preventieve conservering van archieven. Georganiseerd in samenwerking met Stadsarchief Breda.

Loading...