This is our time: al 25 jaar online samenwerking door leerlingen

This is our time: al 25 jaar online samenwerking door leerlingen

Al 25 jaar lang maken leerlingen van over de hele wereld in december contact met elkaar in het ‘This is our time’-project. Een samenwerking tussen een aantal scholen, waarbij leerlingen allemaal op hetzelfde moment online komen en samenwerken. 

In 1995 bestond Unesco 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde een aantal scholen een bijzonder project: This is our Time. Het idee achter het project was om jongeren van over de hele wereld op hetzelfde moment met elkaar in contact te brengen, en te laten praten over mondiale kwesties als mensenrechten, duurzame ontwikkeling en vrede.

24 uur ‘online’

Hoogtepunt van het project was de ‘This is our Time’-dag, waarop alle deelnemers 24 uur ‘online’ waren – per e-mail, internet, fax of videobellen. In december 2020 is 24 uur per dag online zijn niet meer zo bijzonder, maar in 1995 was dat het natuurlijk wel. En videobellen is zelfs pas de laatste 9 maanden echt ingeburgerd geraakt.

Het project bestaat nog steeds. Niet meer als Unesco Flagship project, maar er doen nog steeds veel scholen vanuit de hele wereld aan mee. Om het 25-jarig bestaan te vieren, organiseerde het project een videocall met 75 leerlingen vanuit de hele wereld. Zij gingen in gesprek met de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, Kathleen Ferrier, over gelijke rechten in het onderwijs. De leerlingen waren erg inhoudelijk betrokken bij het onderwerp en schetsten een beeld van de situatie in hun land. Samen zochten ze naar ideeën om mondiale kwesties aan te pakken: het belang om iedereen uit te rusten met basis life skills en welke verantwoordelijkheid dan waar ligt, gelijke kansen en een veilige omgeving bijvoorbeeld.

Kracht

Het gesprek liet goed de kracht van het ‘This is our Time’-project zien: jongeren met elkaar verbinden en hen uitdagen om tot gezamenlijke ideeën te komen.

Loading...