Nederlandse Valkerij ingeschreven als Unesco immaterieel erfgoed

Nederlandse Valkerij ingeschreven als Unesco immaterieel erfgoed

Op 14 december is de Nederlandse nominatie voor de valkerij ingeschreven op de Unesco Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed der Mensheid. De inschrijving gebeurde tijdens de jaarlijkse vergadering van het Immaterieel Erfgoed Comité van Unesco.

De Nederlandse valkerij sluit aan bij de eerdere inschrijving ‘Valkerij, een levend menselijk erfgoed’ die in 2010 werd toegevoegd aan de Representatieve Lijst. Dit multinationale dossier werd destijds voorgedragen door de Verenigde Arabische Emiraten, België, de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Zuid-Korea, Mongolië, Marokko, Qatar, Saoedi-Arabië, Spanje en Syrië. Sindsdien hebben meerdere landen zich aangesloten, en dit jaar beslist het comité over het aansluiten van nog eens 23 landen.

Karel de Grote

Al in de tijd van Karel de Grote (rond 800), die op het Valkhof in Nijmegen kwam, werd de valkerij op het grondgebied van het huidige Nederland bedreven. In Nederland zijn vandaag de dag ongeveer 200 valkeniers verenigd in diverse, regionale verenigingen. Deze verenigingen worden vertegenwoordigd door het overkoepelende Nederlands Overleg Valkerij Organisaties (NOVO).

Lees ook:

Loading...