Nederland geeft object uit Ifé-gebied terug aan Nigeria

Nederland geeft object uit Ifé-gebied terug aan Nigeria

Op 2 november heeft Nederland een zeldzaam object teruggegeven aan Nigeria. Het gaat om een terracotta hoofdje uit het Ifé-gebied, dat eerder op Schiphol was onderschept door de douane. Het is de eerste formele teruggave van Nederland in het kader van het Unesco 1970-verdrag dat de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen regelt.

Het terracotta voorwerp is ongeveer 16 cm hoog en stelt een jonge vrouw of meisje voor. De douane trof het voorwerp aan in een zending bestemd voor een Nederlandse particulier. De documenten die bij invoer zaten, bleken niet te kloppen. Nigeria bevestigde de authenticiteit van het object en verzocht vervolgens formeel om teruggave.

Image
Secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marjan Hammersma (r), overhandigde op 2 november het voorwerp aan de Tijdelijk Zaakgelastigde, Kabiru Musa (l). (Foto: Ministerie OCW)

Ifé aardewerk

Ifé-aardewerk is beschermd en bedreigd erfgoed. Handel in deze voorwerpen is verboden. Dergelijke objecten worden aangetroffen bij archeologisch onderzoek of constructiewerkzaamheden, maar ze kunnen ook zijn gestolen uit musea of illegaal opgegraven en uitgevoerd. De objecten die in Ifé zijn aangetroffen, dateren uit de 12de tot de 15de eeuw. Voor zover bekend werd dit type voorwerpen op altaren gebruikt of in een grafcontext.

De artistieke en ambachtelijke kwaliteit van het object, in combinatie met de karakteristieke lijnpatronen die het hele gezicht bestrijken, maken het voorwerp zeer herkenbaar als een Ifé kunstvoorwerp. Objecten van deze kwaliteit zijn zeer zeldzaam.

Verdrag

Nederland is sinds 1 juli 2009 partij bij het Unesco-verdrag 1970 dat de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen moet tegengaan. Eén van de verplichtingen in het verdrag is dat aangesloten landen elkaar bijstaan wanneer onrechtmatig uitgevoerde voorwerpen worden ontdekt en om de nodige stappen te nemen om deze terug te geven aan het land van herkomst. In 2020 en 2021 staan Unesco en de bij het verdrag aangesloten landen en instellingen stil bij het 50-jarig bestaan van het verdrag.

Loading...