Maatschappelijke betrokkenheid op Unesco-school Sancta Maria

Maatschappelijke betrokkenheid op Unesco-school Sancta Maria

In Haarlem groeit de maatschappelijke bewustwording van de leerlingen – zichtbaar in deelname aan de klimaatmars en in de onderwerpen van profielwerkstukken. 

Donderdag 7 februari  was een gedenkwaardige dag. In Den Haag vroegen 10.000 scholieren aandacht voor de klimaatopwarming, hun eigen toekomst, de toekomst van de planeet. Van Unesco-school Sancta Maria uit Haarlem waren er maar liefst 250 leerlingen naar de hofstad getogen om hun steentje bij te dragen aan deze scholierenactie.

Een week later presenteerden de examenleerlingen hun profielwerkstukken. Voor een publiek van leerlingen, trotse ouders en niet minder trotse docenten lieten zij zien wat ze in hun mars hebben. Wat kunnen deze kinderen goed presenteren!

Maar ’t leukst was het misschien nog wel om de lijst met onderwerpen van de PWS-presentaties te bestuderen: snel afbreekbaar plastic, het effect van vlees eten dan wel veganisme op de CO2-uitstoot, de situatie waarin de rechtsstaat zich bevindt, microkrediet en aan wie dit te verstrekken, radicalisering en hoe ermee om te gaan, wat te doen met de plastic soup of met recidiverende criminelen: wat een overdaad aan maatschappelijk belangrijke thema’s!

Als je afgaat op de onderwerpskeuze van de profielwerkstukken lijkt het er op dat de maatschappelijke bewustwording en betrokkenheid van de leerlingen groeit. En daar zijn we als Unesco-school natuurlijk blij mee. 

Laten we vooral doorgaan met het bespreken en faciliteren van denken en debatteren over thema’s als duurzaamheid, mensenrechten en wereldburgerschap, dan kunnen we binnenkort het tijdperk van de Patatgeneratie definitief afsluiten; in ieder geval op Sancta. 

Marian Heesen
Unesco-coördinator Sancta Maria

 

Loading...