Nieuws
Foto van het gebouw van Scholengemeenschap Lek en Linge
Nieuws
Over deze foto
Lek en Linge

Lek en Linge: een kijkje in de keuken van een Unesco-school

Lek en Linge: een kijkje in de keuken van een Unesco-school

Lek en Linge: een kijkje in de keuken van een Unesco-school

Een grote rol voor de leerlingen op Lek en Linge in Culemborg: verslag van de collegiale visitatie. 

Lek en Linge uit Culemborg is sinds 2018 Unesco-school. Het is een grote school met 5 locaties (waarvan één in Geldermalsen), die allemaal actief betrokken zijn bij Unesco. De school wilde graag meedoen aan de collegiale visitaties om juist nu aan het begin van de activiteiten als Unesco-school wat extra inspiratie op te doen. De visitatie vond plaats tijdens het cultuurfestival – een festival van drie dagen dat een van de hoogtepunten van het schooljaar vormt en waarbij leerlingen zich van hun creatieve kant laten zien. 

De visitatiecommissie sprak veel leerlingen – de school biedt een breed scala aan activiteiten buiten de les. Natuurlijk is er een enthousiaste Unesco-leerlingenwerkgroep. Zij organiseren bijvoorbeeld Paarse Vrijdag, deelname aan de Klimaatmars, de week van de mensenrechten en een schrijfdag voor Amnesty. Ook de leerlingenraad toonde zich betrokken, en vertelde onder andere over hun initiatief om afval te scheiden op de brugklaslocatie.

Image
Unesco-bordje op de brugklas-locatie van Lek en Linge. (Foto Marieke Brugman)

Ook heeft de school een groot aanbod van buitenlandreizen. De school gaat al jarenlang naar Nicaragua, waarbij de deelnemende leerlingen geld inzamelen voor een project aldaar. De reis naar Zuid-Afrika is gekoppeld aan het profielwerkstuk. 

De visitatiecommissie schreef als samenvatting: “We hebben een heel positief beeld gekregen van de manier waarop Unesco invulling krijgt op Lek en Linge. We hebben enthousiaste docenten gezien die goede activiteiten ontwikkelen en organiseren. We waren onder de indruk van de koppeling tussen de Zuid-Afrika reis en het PWS, de vrijwillige jongerenmaatjes van Humanitas, het ‘Adopt a granny’ project en alle andere mooie activiteiten die we hebben gezien. Er heerst een gezellige sfeer op de school en het voelt als een veilige omgeving voor leerlingen. De sociale activiteiten vinden wij echt een pluspunt van de school.”

Al met al een heel goede start voor deze school! 

Bezoekende scholen: Arentheem College, locatie Titus Brandsma, en Norbertus Gertrudis Lyceum.

Image
Foto van Unesco-brochure van Lek en Linge
Unesco-flyer van Lek en Linge.