Gebruiken rond het eten van couscous op Unesco-lijst voor levend erfgoed

Gebruiken rond het eten van couscous op Unesco-lijst voor levend erfgoed

Eind december plaatste Unesco een kleine dertig ambachten en tradities op de representatieve lijst van het immaterieel erfgoed van de wereld. Deze lijst dient als voorbeeld van al het levend erfgoed dat de mensheid koestert en wil overdragen aan volgende generaties.

Een inschrijving die veel aandacht kreeg, was die van het maken en eten van couscous. Deze traditie is een mooi voorbeeld van hoe immaterieel erfgoed werkt: het gaat niet om de couscous zelf, maar om alles wat te maken heeft met het maken en consumeren ervan. Immaterieel erfgoed gaat niet om dingen of attributen maar om de gebruiken daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan de werktuigen die men gebruikt om couscous te maken en de kennis hoe die werktuigen te maken en te gebruiken. Maar ook om de gebruiken rond het eten van couscous, zoals samen eten, verhalen vertellen, de samenstelling van de maaltijd en de combinaties van gerechten. Algerije, Marokko, Mauretanië en Tunesië nomineerden de cultuur rondom couscous gezamenlijk voor de representatieve lijst.

Je kunt het vergelijken met de traditie van de Indische rijsttafel zoals die op de Nederlandse inventaris van immaterieel erfgoed is ingeschreven. Ook daar gaat het om het bereiden en eten van de rijsttafel.

Nederland heeft op dit moment één inschrijving op de internationale lijst: het ambacht van de molenaar. Op de Nederlandse inventaris staan ruim 150 inschrijvingen.

Alle nieuwe inschrijvingen op de internationale lijst zijn hier te vinden.

Loading...