Nieuws
Cover Jaarverslag 2015
Nieuws
Over deze foto
Fragment uit een foto van Shah Marai, gebruikt op de cover van het jaarverslag over 2015.

Elf journalisten vermoord in Afghanistan

Elf journalisten vermoord in Afghanistan

Elf journalisten vermoord in Afghanistan

Net voor de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei, zijn bij diverse aanslagen in Afghanistan in totaal 11 journalisten omgekomen, evenals tientallen burgers. Onder de doden bevond zich AFP-fotograaf Shah Marai. De Unesco Commissie gebruikte een foto van hem in een in 2014 georganiseerde fototentoonstelling. 

Image
Cover jaarverslag Unesco Commissie 2015

Fototentoonstelling en jaarverslag

In 2014 organiseerde de Nederlandse Unesco Commissie de fototentoonstelling ‘Culture under Attack’ over erfgoed in crisissituaties. Een van de foto's was van Marai. Te zien is een vrouw van het Hazara-volk, die langs de plaats loopt waar eeuwenoude Boeddhabeelden stonden in de Bamiyan-vallei. De Talibaan bliezen de beelden uit de zesde eeuw op in 2001. Het jaarverslag van de Commissie over 2015 heeft dezelfde foto van Marai op de cover. 

Journalistenveiligheid

Unesco veroordeelt al jaren het geweld tegen journalisten en roept landen op de daders voor de rechter te brengen. Directeur-generaal Audrey Azouley: “persvrijheid en journalistiek zijn essentieel voor een goed functionerende democratie en rechtsstaat”.

Wereldwijd probeert Unesco de veiligheid van journalisten te verbeteren, onder meer door landen op dit onderwerp aan te spreken, capaciteitsopbouwprojecten te organiseren en het Actieplan Journalistenveiligheid van de Verenigde Naties uit te voeren.

Dag van de Persvrijheid

3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. In reactie op de aanslagen leest de Nederlander Gerard van Mourik, Unesco-vertegenwoordiger in Kabul, de officiële verklaring van Unesco voor: